Βολές κατά πάντων περιελάμβανε η τοποθέτηση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χριστόφορου Σεβαστίδη στο πλαίσιο της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης.
Της Αννας Κανδύλη


Ο κ. Σεβαστίδης εξέφρασε καταρχάς την δυσαρέσκεια, όπως είπε, των δικαστών για την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αυξάνει τις οργανικές θέσεις των προέδρων εφετών χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για τον κατώτερο βαθμό. ”Θεωρώ ότι η κατάργηση του άρθρου θα είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας μετά τις αντιδράσεις του δικαστικού σώματος", είπε απευθυνόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα που παραβρέθηκε στην Συνέλευση.
 
Σχετικά με το θέμα του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, ο πρόεδρος της ΕΔΕ έκανε λόγο για θέσπιση αντικινήτρων που δυσκολεύουν την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη ενώ για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης αναρωτήθηκε "μήπως οδηγούμαστε σε μια αντικατάσταση του δικαστή με αλγόριθμους;".
 
Σφοδρή δε ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό. Όπως σημείωσε η σημερινή ηγεσία του Συλλόγου "διαπνέεται από ένα τυφλό αντιδικαστικό μένος... Τη θέση των νομικών επιχειρημάτων έλαβαν προσωπικές ύβρεις, ο λαϊκισμός και η ψεύτικη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δικηγόρων… Τέτοια συμπεριφορά έχει γίνει κανόνας από τον πρόεδρο του ΔΣΑ. Η μη πρόσκληση του προέδρου του ΔΣΑ στη φετινή γενική συνέλευσή μας αποτελεί μια ένδειξη διαμαρτυρίας του δικαστικού σώματος στον τρόπο που επέλεξε προσωπικά ο ίδιος να πορευτεί".
 
Κώστας Τσιάρας: Απαιτείται θεσμική νηφαλιότητα
 
Ο κ. Τσιάρας από την πλευρά του αφού απαρίθμησε τις έως τώρα δράσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, απαντώντας στον κ. Σεβαστίδη επισήμανε ότι "ο συνδικαλισμός στο χώρο της δικαιοσύνης πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα, πρέπει να είναι ένας συνδικαλισμός που να έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και δεν μπορεί από αυτή τη προσπάθεια να απουσιάζει η θεσμική νηφαλιότητα."
 
Σημείωσε επίσης ότι "Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των Δικαστικών Λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης".
 
Ταχεία και ορθή απονομή δικαιοσύνης
 
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, κάλεσε τους δικαστές να κρατήσουν το ιδανικό της Δικαισύνης ψηλά, σημειώνοντας ότι "θα πρέπει οι αποφάσεις μας να είναι νομικά τεκμηριωμενες χωρίς πλατιασμούς. Οι πολίτες προσβλέπουν όχι μόνο στην ορθή αλλά και την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης."
 
Η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον δικό της χαιρετισμό, επισήμανε την αναγκαιότητα  αυτοσυγκράτησης του δημόσιου διαλόγου από τους δικαστές και ειδικότερα από τους ενασχολούμενους με τον συνδικαλισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελευθερία έκφρασης των δικαστών.
 
Τέλος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για ταχεία και ορθή απονομής της Δικαιοσύνης καθώς και στην ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων.
 
Ο Πολωνός δικαστής
 
Για πρώτη φορά σε Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών προσκλήθηκε και δικαστής άλλης χώρας.
 
Πρόκειται για τον Πολωνό εφέτη Bogdan Jedrys ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα του. Όπως είπε το δικαστικό σώμα της Πολωνίας έρχεται αντιμέτωπο με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις δικαστών που εκδίδουν μη αρεστές αποφάσεις στην κυβέρνηση ή ασκούν κριτική.
 
«Οι Πολωνοί δικαστές δέχονται πιέσεις από τον πρόεδρο από τον πρωθυπουργό. Έχουν υπάρξει δικαστές θύματα της εκστρατείας μίσους που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι δικαστές που έχουν εκδόσει καταδικαστικές αποφάσεις κατά αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ακολουθώντας το ευρωπαικό δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά.