Το πρώτο κύμα των αντιδράσεων θα εκδηλωθεί σήμερα με τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, ο οποίος προσδιορίστηκε για την Τρίτη 4 Μαΐου από τη ΓΣΕΕ, λόγω του ότι η πρώτη Μαΐου έπεφτε το Μεγάλο Σάββατο.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι κατά γενική ομολογία η πρώτη σοβαρή πολιτική αναμέτρηση για την κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι το επίμαχο νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, κομμάτια του έχουν διαρρεύσει προκαλώντας ήδη σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το πρώτο κύμα των αντιδράσεων θα εκδηλωθεί σήμερα με τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, ο οποίος προσδιορίστηκε για την Τρίτη 4 Μαΐου από τη ΓΣΕΕ, λόγω του ότι η πρώτη Μαΐου έπεφτε το Μεγάλο Σάββατο.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ – μέσω του ΠΑΜΕ – μετέφερε τον εορτασμό για την Πέμπτη 6 Μαΐου, διαφοροποιούμενο πλήρως από τη ΓΣΕΕ, καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται σε «μηδενικό σημείο». Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αιτία πολέμου για τους εργαζομένους» και την Πρωτομαγιά ως «την πρώτη δυναμική απάντηση» στις επερχόμενες αλλαγές στο ωράριο και τις συλλογικές συμβάσεις. Από κοντά με το ΚΚΕ και η ΑΔΕΔΥ, η οποία προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 6 Μαΐου.

Αρνητική είναι και η ΓΣΕΕ αναφερόμενη σε όσα μέτρα του νομοσχεδίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Πρόκειται για δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, που βάζουν στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο» σημειώνει η Συνομοσπονδία και καλεί τα συνδικάτα σε ετοιμότητα αναφερόμενη «στο ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων».

Χωρίς κανόνες
Στην πρώτη θέση της αντιπολιτευτικής του ατζέντας βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «τερατούργημα» και τον υπουργό Εργασίας «οδοστρωτήρα». Κατηγορεί την κυβέρνηση πως μεσούσης της πανδημίας ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που «στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, καθώς και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο». Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την πως «οδηγεί την εργατική τάξη στην κόλαση της θεσμοθετημένης ασυδοσίας»

Απέναντι στο νομοσχέδιο στέκεται και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σημειώνει ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα οδηγεί «στην κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, σε απροστάτευτους εργαζομένους, δεκάωρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, σε ωράριο εργασίας-λάστιχο και σε εργασία χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».

Κεντρική κυβερνητική επιλογή
Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα μέτρα «ετοιμάζονται εδώ και μήνες», έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και αποτελούν κεντρική «μεταρρυθμιστική επιλογή» της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης χαρακτηρίζει τα μέτρα ως «σημαντική μεταρρύθμιση» με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου και την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα. «Είναι ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να φέρει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για μια σειρά ζητημάτων» σημειώνει χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικρίσεις.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά έκανε εκτενείς αναφορές στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο. Ο ίδιος το υπερασπίστηκε σημειώνοντας πως  «το οκτάωρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και χρόνια σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι όμως εξασφαλισμένη σε πολλές περιπτώσεις η τήρησή τους. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η επέκταση και αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας».


Αναλυτικά η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη:

«Η εργατική Πρωτομαγιά είναι έννοια ταυτισμένη με τους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο εορτασμός της όμως αποκτά ακόμα περισσότερο νόημα, όταν κοιτάμε την θέση των εργαζομένων στο σήμερα και στο αύριο. Η συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, νέες σχετικά δραστηριότητες, όπως οι συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, courier κ.λπ.), αλλά και η τηλεργασία που μπήκε δυναμικά στην εργασιακή ζωή είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία.

Η πολιτική, πέρα από συνθήματα και μεγάλα λόγια, πρέπει να δει πώς θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών εργαζομένων. Το οκτάωρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και χρόνια σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι όμως εξασφαλισμένη σε πολλές περιπτώσεις η τήρησή τους!

Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η επέκταση και αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ένα αίτημα εδώ και χρόνια της ΓΣΕΕ, που προωθεί αυτή η κυβέρνηση! Για να κατοχυρώνονται στην πράξη το ωράριο και οι αμοιβές του κάθε εργαζομένου! Αυτές οι ρυθμίσεις ελέγχου του ωραρίου και των αμοιβών είναι και μια εγγύηση για την ενίσχυση και διεύρυνση άλλων ρυθμίσεων οι οποίες συμφιλιώνουν την εργασία με τις ανάγκες της οικογένειας και δίνουν πιο πολλές επιλογές στον εργαζόμενο: Η άδεια πατρότητας για 14 ημέρες, η πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς, το δικαίωμα του εργαζόμενου σε τετραήμερη εργασία ή σε παραπάνω άδειες, εφόσον το θέλει ο ίδιος για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ανοίγουμε το παράθυρο για τετραήμερο, έχοντας εγγυημένο το πενθήμερο. Και με έγνοια για την οικογένεια του εργαζομένου.

Τεράστια σημασία έχει επίσης η ρύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κάνουν τηλεργασία. Και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε σύγχρονες ρυθμίσεις, με βάση όσα έχουν υιοθετηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία για το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, δηλαδή το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να γίνεται σεβαστό και στην τηλεργασία το ωράριό του από τον εργοδότη του!

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις delivery ή courier πρέπει να δουν, επίσης, τα δικαιώματά τους να κατοχυρώνονται, ιδιαίτερα σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Το ίδιο ισχύει για κάθε εργαζόμενο ή εργαζόμενη όσον αφορά σε φαινόμενα βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να ρυθμιστούν και στην Ελλάδα με βάση αυτά που ισχύουν στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμιά περιοχή στον πλανήτη με μεγαλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πιστεύουμε σταθερά ότι για να βρίσκουν καλά πληρωμένες δουλειές οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες συνθήκες για να προσελκύονται επενδύσεις και να αναπτύσσεται υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα. Πιστεύουμε όμως παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή!

Γι’ αυτό είναι προτεραιότητά μας μαζί με την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Νέα δικαιώματα, περισσότερες επιλογές για τον εργαζόμενο, αποτελεσματικοί έλεγχοι για το σεβασμό των δικαιωμάτων του. Νέες και καλές δουλειές, ελεύθεροι και ασφαλείς εργαζόμενοι, παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα! Αυτό είναι το όραμά μας για την προστασία της εργασίας στην πατρίδα μας»

https://newpost.gr/politiki/609019e4449dcbc6739a3f...