Σημάδια κοινωνικού αυτοματισμού παρατηρούνται στις τοπικές κοινωνίες εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της νότιας Κρήτης, με...
δημοτικούς άρχοντες να κλείνουν δρόμους (έστω και «συμβολικά», όπως ισχυρίζονται), για να αποτρέψουν τη διέλευση ασθενών με κορονοϊό που ίσως χρειαστεί να αποβιβαστούν από κρουαζιερόπλοια. Στην περίπτωση του Δήμου Φαιστού η τοπική κοινωνία έχει θορυβηθεί από την παραμονή δύο μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στα ανοιχτά της Κρήτης επί τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Συγκεκριμένα τα κρουαζιερόπλοια «Costa Μediterranea» και «Aidablu» βρίσκονται επί πέντε μέρες σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης, ενώ πρόσφατα από το ίδιο σημείο αποβιβάστηκε μια 63χρονη επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου «Costa Victoria», η οποία στη συνέχεια βρέθηκε θετική στον ιό και νοσηλεύεται πλέον στην Κρήτη σε κρίσιμη κατάσταση.


Η πορεία του κρουαζιερόπλοιου «Aidablu» στα νότια της Κρήτης τις τελευταίες ημέρες.


«Για ποιον λόγο να μη μεταφέρουν αυτούς τους ανθρώπους με ελικόπτερα από τα κρουαζιερόπλοια αν χρειάζεται;» λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης. «Και για ποιον λόγο δεν τους μεταφέρουν στα βόρεια του νησιού στα μεγάλα λιμάνια, όπου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής τα μεγάλα νοσοκομεία;» συμπληρώνει ο ίδιος. Ο κ. Νικολιδάκης, σε ερώτηση αν θα εμποδίσει ο ίδιος ή οι κάτοικοι τη διέλευση ασθενοφόρων με ασθενείς κορονοϊού, απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Δεν θα προλάβουν καν να κατέβουν, θα εμποδίσουμε την αποβίβαση. Επιτρέψαμε να βγει η γυναίκα από το προηγούμενο κρουαζιερόπλοιο, για την οποία ο πλοίαρχος μας έλεγε να μην ανησυχούμε επειδή δεν είχε κορονοϊό. Και τελικά διαψεύστηκε. Τι θα γινόταν αν το πλήρωμα του ασθενοφόρου είχε πάει χωρίς να λάβει τα απαραίτητα μέτρα; Και ποιος εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής μας;» Ο δήμαρχος καταλήγει πως οι ΜΕΘ της Κρήτης δεν επαρκούν για να καλύψουν τον πληθυσμό του νησιού, πόσο μάλλον τους ασθενείς που θα έρθουν από κρουαζιερόπλοια.

Για να διαβάσετε ολοκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...