Οικονοµία και ανάπτυξη ήταν το επίδικο της χθεσινής πρωθυπουργικής παρέµβασης. Ο Κ.Μητσοτάκης με το σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους», στη χθεσινή του ομιλία «πάντρεψε» δύο βασικούς άξονες: Τη μείωση φόρων και εισφορών μαζί με κίνητρα για επενδύσεις και για νέες θέσεις εργασίας που θα βελτιώσουν το εισόδημα των πολιτών.

Οι περισσότερες από τις εξαγγελίες που έκανε δεν ήταν καινούργιες. Είναι προεκλογικές δεσμεύσεις που οφείλει να υλοποιήσει. Η έκπληξη ήρθε από τη δέσμευση για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Όχι του χρόνου αλλά όπως φαίνεται από το 2021 θα μπορέσουν αυτά τα δύο χαράτσια να αφαιρεθούν σταδιακά από την πλάτη του ελληνικού λαού.

Το δίπτυχο μείωση φόρων – επενδυτική έκρηξη θεωρούν στη ΝΔ ότι μπορεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας. Και πάνω σε αυτό το δρόμο θα βαδίζει η κυβέρνηση προκειμένου αφενός να αλλάξει την οικονομία και αφετέρου να πείσει τους πολίτες πως όλα όσα έλεγε προεκλογικά δεν ήταν λόγια του αέρα.

Τί σηματοδοτούν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για μισθωτούς και επιχειρήσεις

Την δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, ταυτόχρονα με την μείωση του αριθμού των 600.000 εργαζομένων με ευέλικτες μορφές εργασίας, την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα από το 2020, σε συνδυασμό με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν οικονομικά προβλήματα μέσω της επικράτησης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 48ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα προβλέπεται η αύξηση κατά 10% του κόστους για την επιπλέον εργασία όσων απασχολούνται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Στην πράξη, θα θεσμοθετηθεί η υπερωρία στη μερική απασχόληση και στις λοιπές ευέλικτες μορφές εργασίας, με προσαύξηση 10% του κόστους για τον εργοδότη και αντίστοιχη αύξηση του ημερομίσθιου για τον εργαζόμενο.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι:

«Στόχος μας είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και, βέβαια, η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Ας δούμε την αλήθεια κατάματα. Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα: Η αγορά αντιδρά με υπέρμετρη ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πώς; Μεταφέροντας πολλούς εργαζόμενους στη μαύρη και, κυρίως, στην υποδηλωμένη απασχόληση. Ενώ μεγάλες επιχειρήσεις χάνουν καταρτισμένους εργαζόμενους που φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί δεν αντέχουν την υψηλή φορολόγηση αλλά και τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές. Το είδαμε άλλωστε με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης ξεκάθαρα στα στοιχεία του Αυγούστου που μας έδωσε η ΕΡΓΑΝΗ».

Μέσω της αύξησης του κόστους της επιπλέον απασχόλησης όσων δηλώνονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση είναι ο περιορισμός του φαινομένου της ψευδούς υποδηλωμένης απασχόλησης, η οποία από τη μια πλευρά οδηγεί σε καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των μερικώς απασχολούμενων, κι από την άλλη δημιουργεί ανισότητες αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και απώλεια εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα.

  «Αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, θεσπίζουμε αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση. Έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση. 600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και την ίδρυση και Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες, οι οποίοι θα απολαμβάνουν επιπλέον οφέλη όπως μειώσεις φόρων και εισφορών. Μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ θα εξαληφθεί η γραφειοκρατία για τη δήλωση των υπερωριών των εργαζομένων με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Από το 2020 θα ξεκινήσει σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε σταδιακά μέχρι το 2023 να μειωθούν κατά πέντε μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές μόνο όσων απασχολούνται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα σε μείωση του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, αλλά και σε αύξηση μισθών για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε οτι από την 1η Ιουλίου του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. «Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.  Και ίσως τυπικά το μέτρο να εντάσσεται στο κεφάλαιο των Εργασιακών. Στην ουσία, όμως, αποτελεί και αυτό μία φορολογική τομή.  Γιατί μόνο στην Ελλάδα υπάρχει η πρωτοτυπία των «μεικτών» και «καθαρών» αποδοχών. Διότι μόνο εδώ οι κρατήσεις είναι τόσο υψηλές, ώστε και να μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εργαζομένου.

Αλλά και να αποθαρρύνουν τον εργοδότη να επενδύσει στην πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού. Με τη μείωση των εισφορών, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους.  Αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέτρα στήριξης των προβληματικών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας. 

Συγκεκριμένα η κλαδική ή η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας όταν η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται σε καθεστώς συνδιαλλαγής ή πτώχευσης ή εξωδικαστικού συμβιβασμού. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η επιχείρηση να μη μειώσει τις θέσεις εργασίας και να μη χορηγεί μισθούς που υπολείπονται των κατώτατων ορίων.

Σε άλλη διάταξη θα ορίζεται ότι για συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι κοινωνικοί εταίροι και να παίρνουν «ρήτρα εξαίρεσης» για όλες τις εταιρίες μαζί. Αυτό θα συμβαίνει για νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή για εταιρίες που έχουν δημιουργηθεί από νέους έως 25 ετών, για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιφέρειες της Ελλάδας, στις οποίες η ανεργία είναι υψηλότερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο και για επιχειρήσεις της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση η κατώτερη αμοιβή θα είναι αυτή που ορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή σήμερα τα 650 ευρώ, μικτά. Άρα η οποιαδήποτε καταστρατήγηση μιας κλαδικής σύμβασης, θα δίνει το δικαίωμα υπογραφής μιας νέας, επιχειρησιακής, υπό την προϋπόθεση ότι οι αμοιβές δεν θα υποχωρούν από το συγκεκριμένο όριο.

Συνδικαλιστικός νόμος

Και στον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας οτι προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα του κόσμου της εργασίας το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες προωθούνται:

-Η δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Μητρώου Οργανώσεων Εργοδοτών , όπου θα υπάρχει πλήρης καταγραφή  όλων των στοιχείων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των οργανώσεων των εργοδοτών. Στο μητρώο θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εμπλέκονται στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων.

-Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές, και διαιτητικές αποφάσεις) και θα έχουν πρόσβαση σε αυτές το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών της χώρας.

-Η εισαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία θα ενεργοποιείται αφού πρώτα έχει πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση σε έναν κλάδο και δεν θα έχει επιτευχθεί η συμμετοχή του 51% από τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του. Η μη επίτευξη απαρτίας, θα «ανοίγει τον δρόμο», ώστε να ακολουθήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η διευκόλυνση συμμετοχής των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών στις αποφάσεις της διοίκησης της οργάνωσης σε περίπτωση που δεν μπορούν να συμμετάσχουν δια της φυσικής τους παρουσίας είτε με την αποστολή επιστολής, είτε με ηλεκτρονική ψήφο.

Πρόκειται για το «επόμενο βήμα», από τη διάταξη που έχει ήδη θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ένα έτος και υποχρεώνει έναν κλάδο να λαμβάνει αποφάσεις (πχ για απεργιακή κινητοποίηση) εάν συναινούν περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους σε αυτόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες δείχνουν προσπάθεια να στηριχθούν στα πόδια τους όσοι επλήγησαν.

Συγκεκριμένα:

 1. Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%.
 2. Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 5%.
 3. Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και  δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
 4. Μεσοπρόθεσμα, αλλά  όχι εντός του 2020, καταργούνται το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
 5. Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
 6. Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
 7. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
 8. Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
 9. Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
 10. Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
 11. Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
 12. Θα δοθεί μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
 13. Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
 14. Από την 1η Ιουλίου του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Θα προβλέπεται μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
 15. Προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.

Σ.Πέτσας: Έως το 2023 δεν θα υπάρχουν εισφορά αλληλεγγύης-τέλος επιτηδεύματος

Τα μέτρα που ανήγγειλε στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση φόρων και διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και του επιδόματος σύνταξης. 

Πιο αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης δεν θα υπάρχει η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. 

«Το σχέδιο είναι όλα αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα. Εκεί θα υπάρχει μείωση των φόρων με έναρξη ισχύος. Για παράδειγμα η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% θα αρχίζει για τα εισοδήματα του 2019 από την 1/1/2020. Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για τα φυσικά πρόσωπα θα αρχίζει από 1/1/2020. Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν ημερομηνίες εφαρμογής ώστε να έχουν φύγει τον τελευταίο χρόνο αυτής της κυβέρνησης», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Και συνέχισε:

«Επομένως μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο οι πολίτες θα ξέρουν ώστε να προγραμματίσουν την οικονομική δραστηριότητα τους και τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία από τώρα και μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Μακάρι να έχουμε δημοσιονομικό χώρο ώστε αυτές οι μειώσεις που περιγράφονται να έρχονται νωρίτερα στο χρόνο». 

Σε ερώτηση εάν το 2023 θα υπάρχουν ακόμη η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος απάντησε:

«Δεν θα υπάρχουν αυτό είναι βέβαιο γιατί είναι η τελευταία χρονιά της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Επομένως από 1/1/2023 αυτοί οι φόροι θα έχουν φύγει. Εμείς δουλεύουμε για να κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο και αυτός μπορεί να προέλθει είτε από την ανάπτυξη είτε τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα».  

Για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι «υπάρχει ένα δεύτερο στάδιο μείωσης που στον προγραμματισμό μας είναι να εφαρμοστεί από 1/1/2021 και στην επόμενη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε θέση να πει τι έκανε φέτος».

Επιπλέον ανέφερε ότι το αφορολόγητο θα παραμείνει ως έχει και το επίδομα στους συνταξιούχους θα γίνει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης. 

«Αυτό που είπε χθες ο πρωθυπουργός είναι ότι αυτό που δόθηκε ως προεκλογικό επίδομα να μπορέσουμε να έχουμε ένα μόνιμο μηχανισμό και το ποσό που διατέθηκε πέρσι, περίπου 800 εκατ. ευρώ, να διατίθεται με έναν μόνιμο τρόπο σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

Για το ασφαλιστικό επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου και θα δημιουργηθεί ένα σύστημα τριών πυλώνων.


«Έχουμε πει και προεκλογικά ότι στόχος μας είναι να έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος θα είναι δημόσιος και θέλουμε να βελτιώσουμε την ανταποδοτικότητα. Ο δεύτερος θα είναι κεφαλοποιητικός. Θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός και θα είναι υποχρεωτικός. Και ο τρίτος θα είναι καθαρά ιδιωτικός για όποιον επιθυμεί να βάλει κάτι στην άκρη. Είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες του ΟΑΣΑ», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας. 

https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomi...