Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Επέτειος δέκα χρόνων του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

Επέτειος δέκα χρόνων του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

23/10/19 07:38

Με μια λαμπρή και συγκινητική τελετή, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, εορτάστηκε η Επέτειος των  δέκα χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, που ιδρύθηκε το 2008, και λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας θέλοντας να τιμήσει το σημαντικό αυτό έργο.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πλαισιωμένη από φοιτητές του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πλαισιωμένη από φοιτητές του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών

Σε ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης της προσφοράς και του πολύχρονου έργου της στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Δρ Mostafa El Feki απένειμε τιμητική διάκριση στην κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία είναι Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και μέλος του Advisory Board. Την κυρία Βαρδινογιάννη πλαισίωσαν απόφοιτοι του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών που της πρόσφεραν λουλούδια και την ευχαρίστησαν για την υποστήριξή της σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της τελετής.

Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Mostafa El Feki απονέμει τιμητική διάκριση στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Mostafa El Feki απονέμει τιμητική διάκριση στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Παραλαμβάνοντας το βραβείο και συγχαίροντας τους φοιτητές, η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε βαθιά συγκινημένη τόσο για την ιδιαίτερη τιμή, όσο και για το γεγονός πως βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια, μια πόλη που αισθάνεται «σαν δεύτερη πατρίδα της», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό της Βιβλιοθήκης δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς νέους και νέες να σπουδάσουν εκεί.

Πρέσβης Νίκος Γαριλίδης, Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mostafa El Feki, Χρήστος Ζαρεφός, Alla Ramadan

Πρέσβης Νίκος Γαριλίδης, Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mostafa El Feki, Χρήστος Ζαρεφός, Alla Ramadan

Κατά τη διάρκεια της Τελετής, η κυρία Βαρδινογιάννη πραγματοποίησε ξεχωριστή ομιλία για την Επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας καλώντας τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα έχουν τόσο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό, όσο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα: «Το 2020 η Ελλάδα θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να θυμίσει σε ολόκληρο τον πλανήτη πώς οι οικουμενικές ιδέες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας έγιναν η σημαία των ηρωικών μαχών που άλλαξαν τον κόσμο μας. Είναι η χρονιά που θα εορταστεί η επέτειος των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Δυο επικές στιγμές για την Ελλάδα, την Μεσόγειο και για την Ευρώπη που αποτελούν ορόσημα για τον Δυτικό Πολιτισμό. Την περασμένη εβδομάδα η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν την έναρξη των εορτασμών και μου έκαναν την τιμή να μου αναθέσουν τη διοργάνωσή τους. Καθώς το 2020 θα αποτελέσει μια χρονιά σημαντικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, νιώθω βαθύτατα συγκινημένη που το μοιράζομαι σας, ευελπιστώντας ότι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών θα είναι σύμμαχοί μας και θα συμμετέχουν στους εορτασμούς. Αυτή η επέτειος είναι διεθνής και σας καλώ όλους να συμμετέχετε σε αυτή την προσπάθεια που θα εμπνεύσει την νέα γενιά να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο» (απόσπασμα από την ξεχωριστή ομιλία της κυρίας Βαρδινογιάννη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας για την επέτειο των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας).

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της

Ολόκληρη η ομιλία της κυρίας Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης αποδέχτηκε την πρόταση της κυρίας Βαρδινογιάννη, για συμμετοχή στους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την Μάχη των Θερμοπυλών, με μεγάλη χαρά.

Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β'

Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β'

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο σπουδαίο έργο του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών και στη συμβολή της οικογένειας Βαρδινογιάννη: «Τομοναδικό αυτόκαθίδρυμαπροσφέρει τηδυνατότητα σε νέους και νέες από όλην την υφήλιο, από την Αίγυπτο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, να μελετήσουν τα επιτεύγματα της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας, να αποκτήσουν πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα, ή και να εντρυφήσουν ερευνητικά, παράγοντας νέα γνώση και αποκτώντας διδακτορικό δίπλωμα, δελτίο δηλαδή εισόδου στην κατ' εξοχήν ερευνητική ακαδημαϊκή ζωή. Να καταστούν ενεργά μέλη του διαλόγου των πολιτισμών, εστία του οποίου δικαίως τυγχάνει το Αλεξανδρινό Κέντρο. Να αναγεννηθούν ως πρέσβεις πολιτισμού φαεσφόροι γονιμοποιώντας κάθε ανθρώπινο περιβάλλον με το οποίο θα έλθουν σε επαφή μετά την αποφοίτησή τους. Πέραν του φάρου γνώσης που κατ' εξοχήν συγκροτεί το δεκαετές πλέον Κέντρο, η διακονία του επιπροσθέτως ενδυναμώνει τις σχέσεις Ελλάδος και Αιγύπτου, τις βαθύτατες ιστορικές και πολιτισμικές συνέργειες των δύο λαών μας. Η γνώση της ζωντανής ιστορίας της πόλεως της Αλεξάνδρειας, της αρχαίας Ελλάδος και της Αρχαίας Αιγύπτου, της συναισθήσεως της συνέχειας της ιστορικής αυτής πορείας έως και τους χρόνους μας, φέρει καρπό πολλαπλάσιο του ορατού δια γυμνού οφθαλμού. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη οφείλουμε σε εσάς, εντιμότατη επίτιμε πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη: δίχως την συνεχή και τελεσφόρο υποστήριξή σας, το θεάρεστο έργο που εορτάζουμε σήμερα, και του οποίου το μέλλον διαγράφεται περίλαμπρο, δεν θα είχε ουδέποτε υλοποιηθεί.»

Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Ολόκληρη η ομιλία του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β'

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ. Mostafa El Feki αναφέρθηκε στη συμβολή της οικογένειας Βαρδινογιάννη στη δημιουργία και τη λειτουργία του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών και ευχαρίστησε τον κύριο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μίλησε για τις στενές σχέσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα και την «ομπρέλα» του πολιτισμού η οποία αγκαλιάζει διαχρονικά τις δύο χώρες ανεξάρτητα από τις πολιτικο-οικονομικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Μίλησε για τον ρόλο της κυρίας Βαρδινογιάννη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της Βιβλιοθήκης και την προσκάλεσε να επισκέπτεται την Βιβλιοθήκη κάθε χρόνο τονίζοντας τη θετική της επίδραση.

Mostafa El Feki

Mostafa El Feki

Ολόκληρη η ομιλία του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας  Δρ. Mostafa  El Feki

Emad Khalil

Emad Khalil

Τα επιτεύγματα του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών μέσα στα δέκα αυτά χρόνια παρουσίασε ο Διευθυντής του Κέντρου, Καθηγητής Emad Khalil.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Συνολικά 135 φοιτητές μέχρι σήμερα έχουν σπουδάσει και έχουν αποκτήσει πτυχίο στις Ελληνιστικές Σπουδές ή έχουν κάνει μεταπτυχιακά σε τομείς όπως η Ιστορία, η Λογοτεχνία, οι Τέχνες, η Αρχαιολογία, η Αρχιτεκτονική και η Επιστήμη. Το Κέντρο έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει οργανώσει εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικές αποστολές, διεθνή σεμινάρια και συνέδρια, με πιο πρόσφατο το διεθνές Σεμινάριο «Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων στις Μουσειακές Σπουδές» που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2019 στην Αλεξάνδρεια σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Erasmus ”. Με κύριο συνεργάτη το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, το Κέντρο συνεργάζεται με πολλά ακόμα πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ινστιτούτα όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Southampton, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, το Ecole de Louvre, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, και πολλά άλλα, ενώ από την Ελλάδα συνεργάζεται με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Mέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η συνεργασία του με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε επίπεδο σπουδών Μaster στις Ευρω-Μεσογειακές Σπουδές ενώ ταυτόχρονα ξεκινά νέος κύκλος σπουδών στο Κέντρο σε επίπεδο PhD στις ελληνιστικές σπουδές. Ξεκινούν επίσης προγράμματα για παιδιά για να έρθουν πιο κοντά στην αρχαιολογία.

Mostafa El Feki, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ανδρέας Ζαΐμης

Mostafa El Feki, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ανδρέας Ζαΐμης

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Αμέσως μετά ακολούθησε διάλεξη του Ακαδημαϊκού Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, με θέμα «Μετρώντας με Σκιές και Νερό Ίχνη από την Αρχαιότητα έως Σήμερα».

Το «παρών» στη σπουδαία αυτή εκδήλωση έδωσαν Εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κύριος Νίκος Γαριλίδης, η κυρία Έφη Ζερεφού, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας κύριος Ανδρέας Ζαΐμης, μέλη και υποστηρικτές των «Φίλων της Βιβλιοθήκης», όπως η κυρία Κατερίνα Σοφιανού και η κυρία Αναστασία Μηλοπούλου, μέλη του ΔΣ του Κέντρου όπως η Υποδιευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Dr Hoda El Mikati και ο καθηγητής Farrag Ashraf, καθηγητές και φοιτητές του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, καθώς και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι του πολιτικού, ακαδημαϊκού και πνευματικού κόσμου.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mostafa El Feki

Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mostafa El Feki

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', Mostafa El Feki

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', Mostafa El Feki

Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', Mostafa El Feki

Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', Mostafa El Feki

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κατερίνα Σοφιανού

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κατερίνα Σοφιανού

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mostafa El Feki

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mostafa El Feki

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mostafa El Feki

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mostafa El Feki

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β'

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β'


Σχετικά άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ