Διοικητής ΚΥΤ Μόριας:

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο κ. Μπαλμπακάκης σημείωσε πως «πρόκειται για ψευδή είδηση» τα όσα δημοσίευσε το Newsweek, τονίζοντας μάλιστα πως αναμένεται να κληθεί από τις αρμόδιες αρχές ο υπεύθυνος συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, σε δηλώσεις του οποίου στηρίζεται το άρθρο του περιοδικού, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

«Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, τα όσα δημοσίευσε το περιοδικό Newsweek για περιστατικά βιασμών ανηλίκων και μάλιστα παιδιών ηλικίας πέντε ετών που διαμένουν στη Μόρια», ανέφερε ο διοικητής του ΚΥΤ της Μόριας Γιάννης Μπαλμπακάκης.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΚΥΤ τα περιστατικά «αναφερόμενων» βιασμών δεν αντιστοιχούν στον αριθμό ο οποίος περιγράφεται στο άρθρο ενώ στο σύνολο τους έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Δηλαδή παραπομπή στην Ελληνική Αστυνομία, εισαγγελική εντολή και ιατροδικαστική εκτίμηση, για να εξεταστεί το θύμα και να βρεθεί ο θύτης.

Είναι ελάχιστοι, λέει...

«Πάντως από προφορική ενημέρωση που είχα από τον Ιατροδικαστή Λέσβου, οι διαπιστωμένοι βιασμοί είναι ελάχιστοι και δεν έχουν καμιά σχέση με όσα αναφέρονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» λέει ο κ. Μπαλμπακάκης και συνεχίζει: «Το ίδιο ισχύει για τα αναφερόμενα περιστατικά αυτοκτονίας. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε κανένα θύμα από αυτοκτονία και όσα περιστατικά έχουν καταγραφεί ως αυτοκτονικός συνδυασμός παραπέμπονται για μεν τα ανήλικα στο Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα του Νοσοκομείου, για δε τους ενήλικες μετά την ψυχολογική εκτίμηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου για περαιτέρω διευκρίνιση και βοήθεια. Πάντως από την εμπειρία μας, τα περισσότερα περιστατικά που έχουν έλθει σε γνώση των γιατρών αποτελούν προσπάθεια απόκτησης ευαλωτότητας ώστε να μετακινηθούν από τη Μόρια». Καταλήγοντας ο κ. Μπαλμπακάκης τόνισε πως «όλες αυτές οι δηλώσεις εκ μέρους μόνον των Γιατρών χωρίς Σύνορα προκαλούν την αγανάκτηση των κατοίκων των γύρω χωριών, καθώς και των εργαζομένων εντός του ΚΥΤ και δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα στη διάδοση όλων αυτών των ψευδών ειδήσεων».

Γιατί σιωπά το υπουργείο

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής του ΚΥΤ της Μόριας μιλά για «ψευδείς» ειδήσεις και επικρίνει τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα για όσα υποστηρίζουν.Όμως οι καταγγελίες των Γ.Χ.Σ. συνεχίζονται και αποτελούν ρεπορτάζ στα μεγάλα διεθνή δίκτυα και εφημερίδες που εκθέτουν τη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμιά αντίδραση, από το αρμόδιο υπουργείο, για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στη Μόρια, πέρα από αυτά που λέει ο κ. Μπαλμπακάκης! Ο διοικητής του ΚΥΤ της Μόριας είναι υπηρεσιακός παράγοντας και η όποια διάψευση του προφανώς και έχει την αξία της, αλλά δεν έχει τη βαρύτητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που αφήνει όλα αυτά αναπάντητα.