Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών ο ΣΥΡΙΖΑ των τάσεων ψάχνει το πολιτικό του στίγμα

Η χρυσή τομή στις διαφωνίες που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο μετασχηματισμός του κόμματος θα μπορούσε να βρεθεί μέσα από την ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών με το βλέμμα στραμμένο στην απλή αναλογική που έρχεται... Κατά πολλούς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διακρίνει πως είναι αναγκαία η συγκρότηση κοινωνικών, αλλά και πολιτικών συμμαχιών που θα οδηγούν σε κυβερνήσεις συνεργασίας βασισμένες σε οριοθετημένους προοδευτικούς προγραμματικούς στόχους.

Με αυτό ως δεδομένο η μετεξέλιξη  εκτιμάται σχεδόν από όλες τις πλευρές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι μονόδρομος.  Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να μπει τέλος στο “αριστερόμετρο” που κάποια στελέχη βγάζουν ακόμα και στις τοπικές οργανώσεις με αποτέλεσμα να μην προχωρά η διεύρυνση. Από το Ρέθυμνο στα τέλη Οκτωβρίου είχε χτυπήσει “καμπανάκι” τονίζοντας πως “δεν πρέπει να κάνουμε face control σε όποιον έρχεται στις συγκεντρώσεις μας και στις οργανώσεις μας, διότι τώρα ξεκινάμε μία νέα μεγάλη πορεία ανασυγκρότησης”. Την ίδια περίπου δήλωσε έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από λίγες ημέρες στα Τρίκαλα. Με αυτό το σκεπτικό  ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να παραστεί τη Δευτέρα στη συγκέντρωση των 120 “Πασοκογενών”, που, όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, προκάλεσε τις αντιδράσεις ακόμα και κορυφαίων συντρόφων του.

Η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλές συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλη τη χώρα. Αρκεί, όμως μόνο αυτό;  Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να ξεπεράσει το «ξενοδοχειακό σύνδρομο» των τάσεων που έχουν δημιουργηθεί και όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα ζυμώνονται στις συνεδριακές αίθουσες. Οι συνιστώσες διαλύθηκαν μετά το καλοκαίρι του 2013, όμως το  “υποκατάστατο” βρέθηκε πολύ γρήγορα στην Κουμουνδούρου προκειμένου να εκφραστούν οι διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν για το μέλλον της νέας κυβερνώσας αριστεράς. Όσοι βλέπουν πως η πολυφωνία βοηθά για να εξελιχθεί το κόμμα και να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας διαφωνούν ριζικά με τα στελέχη που ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς να ανοίξει τις πόρτες του διάπλατα.

Οι “προεδρικοί” μέσω των οποίων δημιουργήθηκε η  “Κίνηση Μελών” έχουν λίγο - πολύ ενωθεί με την “Προοδευτική Συμμαχία” και τη “Γέφυρα” που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές. Το “Αριστερό Δίκτυο”, που κινείται λίγο πιο αριστερά, έχει σχηματιστεί σχεδόν εδώ και ένα χρόνο, ενώ σταθεροί παραμένουν στις απόψεις τους οι “53+” που συγκροτήθηκαν στις ευρωεκλογές του 2014 τραβώντας τον Αλέξη Τσίπρα από το “αριστερό μανίκι” πριν ακόμα γίνει Πρωθυπουργός. Σύντομα θα απασχολήσει την επικαιρότητα το “Προοδευτικό Δημοκρατικό Κέντρο” που προέρχεται κυρίως από τη δεξιά “πολυκατοικία”, ενώ πολύ δυναμικά έχουν πει στο παιχνίδι οι 120 “Πασοκογενείς”. Όλα τα φώτα έχουν στραφεί πάνω τους, καθώς εμφανίζονται πολυάριθμοί και δίπλα τους συντάσσονται πολλά νυν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν φοβούνται, όπως δηλώνουν, να “μολυνθούν” από το Κίνημα που μεσουράνησε στην δεκαετία του 80 με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Την εβδομάδα που πέρασε δεν έμεινε ασχολίαστη από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα η δήλωση του Νίκου Φίλη στο “Θέμα FM” ο οποίος τόνισε πως “με ενοχλεί και πολιτικά και αισθητικά μια εικόνα που πρόσωπα ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ καταδικασμένα εμφανίζονται σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο”. Αυτή τη γραμμή ακολουθούν και άλλα κορυφαία στελέχη και βουλευτές τα οποία συνεχίζουν να προκαλούν “πονοκεφάλους” στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούνται πως η πορεία των πραγμάτων δεν οδηγεί την άνοιξη του 2020 στο 3ο Συνέδριο της Κουμουνδούρου, αλλά σε μια διαδικασία δημιουργίας μιας νέας παράταξης. “Είμαστε κόμμα και όχι παράταξη” σημειώνουν οι “53+” που έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν δέχονται καμία αλλαγή στο όνομα.

http://newpost.gr