Επιτυχής ήταν η επιχείρηση της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής σε χώρους του πανεπιστημίου Κρήτης καθώς όπως έκανε γνωστό με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης Αχιλλέας Ζώρας «έσβησε η φωτιά στο Πανεπιστήμιο μας».

Σύμφωνα με μαρτυρία φοιτήτριας στο cretapost.gr, η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από τις φοιτητικές εστίες και επεκτάθηκε γρήγορα στο κεντρικό κτίριο. Η μεγάλη ανησυχία των αρχών ήταν να μην επεκταθεί η φωτιά σε παρακείμενο χώρο, στα εργαστήρια του Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, όπου φυλάσσονται μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος.

Λόγω του καπνού, μάλιστα, και για προληπτικούς λόγους η γενική εφημερία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Αν και η επιχείρηση της πυροσβεστικής θα συνεχιστεί προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιος φοιτητής που να κινδυνεύει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου σημειώνει ότι «όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με κάποιον φοιτητή δεδομένου ότι η φωτιά αφορούσε στο βόρειο κτήριο των φοιτητικών εστιών. Ερευνούμε όλα όμως τα ενδεχόμενα διότι για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε αν κάποιος από τους φοιτητές φιλοξενούσε κάποιο άλλο άτομο».

Στο σημείο παραμένουν, σύμφωνα με την πυροσβεστική 42 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο ενώ ρίψεις έκαναν και δύο ελικόπτερα.

Παράλληλα ξεκινά άμεσα καταγραφή των ζημιών σε γραφεία, εργαστήρια και εστίες με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης να τονίζει ότι «θα ληφθούν μέτρα και από την περιφέρεια για τους φοιτητές που θα έχουν μείνει χωρίς στέγη και όπου μπορούμε θα ενισχύσουμε και θα βοηθήσουμε».

Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα, άμεσα θα μεταβεί στο Ηράκλειο και κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι διαμένοντες στις εστίες φοιτητές και έχουν πλέον ανάγκη στέγασης.

Την ίδια ώρα επόπτες υγείας της Περιφέρειας εξετάζουν τυχόν επικινδυνότητα του καπνού για τους πολίτες και όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, θα μεταβεί στο Ηράκλειο για τον ίδιο λόγο και κλιμάκιο του Δημόκριτου από την Αθήνα.

Πηγή: protothema.gr