Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι εναλλακτικές διαδρομές

Το βράδυ του Σαββάτου (27/6) ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, με την απόδοση μέρους του οδοστρώματος σε πεζούς. Μάλιστα θα υπάρχουν τρεις λωρίδες για Ι.Χ. και μία για λεωφορεία. «Βάσει του σχεδιασμού είναι λίγο περισσότερα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Συντάγματος επειδή η κυκλοφορία πιέζεται» τονίζει ο συγκοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Καραγιάννης.

Η παραδοσιακή πιάτσα των ταξί στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος θα μεταφερθεί στην οδό Όθωνος. «Στην Όθωνος εκεί πάνω (δείχνει) δεν μπορούν να σταθμεύσουν τα ταξί. Παίρνει 10-15 ταξί. Άρα θέλουμε χώρο να παίρνει περισσότερα επειδή εδώ είναι το κέντρο» τονίζει στην κάμερα του Open TV οδηγός ταξί.  Από την άλλη πλευρά σωστές κινήσεις αλλά σε λάθος χρόνο χαρακτηρίζουν τις αλλαγές Αθηναίοι που δουλεύουν στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια. «Από τη μια τους λένε να κατέβουν με το αυτοκίνητο στο κέντρο και από την άλλη φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ. Το κέντρο πεθαίνει» σημειώνει ένας περιπτεράς. 

Από την ερχόμενη βδομάδα θα λειτουργήσουν οι λεωφορειολωρίδες σε Πανεπιστήμιου, Ακαδημίας και Φιλελλήνων. Μέχρι τότε όμως, λεωφορεία και τρόλεϊ βρίσκονται κολλημένα στην κίνηση. «Έχω πέσει κι εγώ θύμα αυτής της κατάστασης καθώς, τα λεωφορεία κολλάνε στην κίνηση λόγω όλης αυτής της κατάστασης» λέει μία πολίτης στην κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων με αυτές τις ρυθμίσεις, η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται, ενώ διασφαλίζεται η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α’, προς την οδό Φιλελλήνων, με δυνατότητα δεξιάς στροφής προσ την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα.Στην παρούσα φάση, από αυτό το οδικό τμήμα θα μπορούν να διέρχονται και να κάνουν στάση για επιβίβαση και αποβίβαση τόσο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ όσο και τα ταξί. Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία θα φροντίσουν για τον συστηματικό έλεγχο της στάσης και της στάθμευσης, στο σύνολο των οδών της περιοχής. Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκτός από την απόδοση σημαντικού χώρου στους πεζούς, θα διευκολύνουν επίσης την διέλευση από την οδό Ερμού προς το κέντρο της Πλατείας, αφού η διάβαση των πεζών θα έχει μικρότερο μήκος.

Εναλλακτικές διαδρομές 

Ο Δήμος Αθηναίων προτείνει εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των οδηγών.

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη:

  • Μέσω Ακαδημίας.
  • Μέσω Πειραιώς - Χαμοστέρνας - Καλλιρρόης.
  • Μέσω Λεωφόρου  Αλεξάνδρας.

Επίσης, για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, με την τήρηση βέβαια όλων των προβλεπόμενων κανόνων υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο Μετρό (στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στον σταθμό Μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.
Επίσης προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων:

  •  Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο Μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.
  •  Για τις κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο προτείνεται, όπου είναι δυνατόν, το περπάτημα και το ποδήλατο.
  • Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10:00 το πρωί και 2:00-4:00 το απόγευμα.

Στην παρούσα φάση σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας τους, που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης έπειτα από πολλά χρόνια (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Βασ. Σοφίας, Φιλελλήνων και στο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος). Οι λεωφορειολωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.

Στην πλατεία Συντάγματος, οι επιβάτες μπορούν να εξυπηρετούνται και από τα ταξί που βρίσκονται στον χώρο αναμονής επί της οδού Όθωνος, τα οποία πλέον έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής επί της Λ. Αμαλίας (από την οδό Όθωνος έως την οδό Φιλελλήνων) με νότια κατεύθυνση.

22843572.jpg
22843573.jpg
22843574.jpg
22843575.jpg
22843576.jpg
22843577.jpg

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ethnos.gr