Συζήτηση στη Βουλή θα παραγματοποιηθεί σήμερα στις 10, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών έπειτα από αίτημα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκηπροκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση. Θέμα της συζήτησης, θα είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου.

Σήμερα αναμένεται, όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", ο Πρωθυπουργός να δώσει πλήρη στήριξη στη Λίνα Μενδώνη, όπως άλλωστε έκανε και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα αναφερθεί στην "καμπάνια χυδαιοότητας" με αφορμή το θέμα του Δημήτρη Λιγνάδη, το οποίο από κυβερνητικούς κύκλους αποδίδεται σε μηχανισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τρίτον θα αναφερθεί στην επόμενη ημέρα με αφορμή την υπόθεση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου όσο και του ελληνικού #MeToo. Το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη, καθώς από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η συζήτηση που ζήτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι ένας "πολιτικός αντιπερισπασμός". Αν και στην Κουμουνδούρου ομονοούν ότι η κυβέρνηση είναι στα "σχοινιά", ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πάρει πάνω του τη στρατηγική της έντασης κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα πρέπει να αναμένουμε μια man to man αντιπαράθεση για το επίμαχο θέμα.

Το Κίνημα Αλλαγής θα επιδιώξει το #MeToo να παραμείνει μακριά από το πεδίιο της κομματικής εκμετάλλευσης, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση. Το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα αναδείξει την ανάγκη ενός συνολικού προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους και όσους θέλουν να προβούν σε καταγγελίες.

Τι ανέφερε η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος

Την ανακοίνωση έκανε η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τη Δευτέρα, λέγοντας: "Ο πρωθυπουργός ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους".

"Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη μια σειρά από αποτρόπαιες πράξεις που έρχονται στο προσκήνιο μετά τις θαρραλέες καταγγελίες θυμάτων. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό, να μη φοβηθεί", τόνισε η κ .Πελώνη.

Και πρόσθεσε "Η έκρηξη του μίτου στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο ‘Σπάσε τη σιωπή' που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια γενναία πράξη για την οποία τη συνεχάρη ο πρωθυπουργός ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη"

"Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η ελληνική κοινωνία είναι κοινωνία αρχών και αξιών που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και κακοποίησης απ' όποιον κι αν προέρχεται. Ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το κράτος δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων αντί της σιωπής και της συγκάλυψης. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν. Και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές" είπε και συμπλήρωσε:

"Η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει πρωθυπουργός".

https://www.enikos.gr