Σε ισχύ τέθηκαν από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου τα νέα μέτρα lockdown που αποφασίστηκαν για το νησί της Μυκόνου, με σκοπό την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, μετά την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Πάνω από 12 μεγάλα ανεξέλεγκτα ιδιωτικά κορονοπάρτι, γίνονταν κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα σε βίλες και απόμερα σημεία, συνωστισμοί στα σοκάκια, στις παραλίες και τα μεγάλα κλαμπ της Μυκόνου και η... μαζική απόβαση τελειόφοιτων μαθητών λυκείου, που ταξίδεψαν στο νησί για να γιορτάσουν το καλοκαίρι με …"ξέφρενα" πάρτι, είναι οι αιτίες της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στο νησί των Ανέμων που προκάλεσε την αυστηρή επιτήρησή του και τον "αποκλεισμό" του από στεριά και από θάλασσα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, να επιστρέψει η απαγόρευση κυκλοφορίας στο νησί των Ανέμων από τη μία το βράδυ έως τις έξι το πρωί και την ίδια ώρα απαγορεύεται καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου η μουσική.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, υπήρξε ανησυχητική τοπική έξαρση της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, ενώ η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει ότι τόσο στη Μύκονο, όσο και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η οποιαδήποτε συνάθροιση έναντι αμοιβής άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο, αναφερόμενη προφανώς στα κορονοπάρτι που τείνουν να γίνουν μάστιγα στα νησιά.

Τα κρυφά πάρτι που "φούντωσαν" τον κορονοϊό στη Μύκονο

Πολλά ιδιωτικά πάρτι, έναντι μεγάλης αμοιβής από τους συμμετέχοντες, διοργανώθηκαν στο νησί της Μυκόνου το τελευταίο διάστημα, κάτι το οποίο συνέβαινε και το περασμένο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020, κάθε εβδομάδα, 3 με 4 μεγάλα ιδιωτικά πάρτι διοργανώνονταν σε διαφορετικές τοποθεσίες της Μυκόνου. Σύμφωνα με κατοίκους και επαγγελματίες του νησιού, τη φετινή σεζόν και πριν καν φτάσουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, ήδη καταγράφεται τριπλάσια δραστηριότητα.

Οι διοργανωτές τον ιδιωτικών event, εντοπίζουν τους …υποψήφιους προσκεκλημένους με δύο τρόπους. "Σκανάρουν" προφίλ στα social media και στέλνουν προσωπικά μηνύματα σε άτομα που θέλουν να διασκεδάσουν και έχουν χρήματα να ξοδέψουν, ενώ πολλές φορές προσεγγίζουν κόσμο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εκεί έχουν ανθρώπους -"δορυφόρους", όπως π.χ. πωλητές και σερβιτόρους που ενημερώνουν για τα μυστικά πάρτι. "Δεν μπορεί να μπει εκεί ούτε αστυνομία, ούτε δίωξη, μπορείς να κάνεις ό,τι θες", αναφέρουν χαρακτηριστικά για να πείσουν τους υποψήφιους προσκεκλημένους.

Οι πριβέ συναθροίσεις έχουν συνήθως "είσοδο" αρκετών εκατοντάδων ευρώ, με πολλές φορές τα ποσά να ξεπερνούν ακόμα και τα 1.000 ευρώ. Οι τοποθεσίες, βίλες σε απόμερες τοποθεσίες της Μυκόνου, παραμένουν μυστικές και οι προσκεκλημένοι ενημερώνονται με μήνυμα σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων την τελευταία στιγμή, τόσο για το σημείο του πάρτι, όσο και για την ώρα διεξαγωγής. Για να εισέλθουν στο πάρτι, δείχνουν τις ανώνυμες προσκλήσεις που τους αποστέλλονται μέσω social media. Χαρακτηριστικό της οργάνωσης, είναι το γεγονός ότι στα πάρτι "δίνουν το ρυθμό" dj διεθνούς φήμης από χώρες του εξωτερικού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται ακόμα και rapid test στους συμμετέχοντες.

Τετραπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα κορονοϊού στη Μύκονο. Την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν συνολικά 331 νέες διαγνώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 45% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δήλωσε ως πιθανό τόπο έκθεσής του την εργασία, κάτι που ερμηνεύεται από τους ειδικούς πως οι περισσότερες επιχειρήσεις απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζομένους.

Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι δεν υπάρχει "αποκλεισμός" του νησιού, μπορούν να το επισκέπτονται τουρίστες με τους συγκεκριμένους όρους, ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ακυρώσεις. Θα υπάρχει καθημερινή μελέτη των στοιχείων και δεν αποκλείεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας να υπάρξει επανεξέταση των μέτρων.

Το Λιμενικό ενισχύεται με σκάφη και προσωπικό, ώστε να μην επιτρέπει τον κατάπλους σκαφών αναψυχής, οι αστυνομικές δυνάμεις θα ενισχυθούν από αύριο με περισσότερους από 50 αστυνομικούς, οι οποίοι προστίθεται στους ήδη 100 που ενίσχυσαν την νέο ιδρυθείσα Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου.

Σημειώνεται ότι στο νησί χρησιμοποιούνται 15 DRONES όπως και 40 κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε πολυσύχναστα σημεία.

Οργή από τον δήμαρχο της Μυκόνου για τα νέα μέτρα

Την έντονη δυσφορία του για την επιβολή έκτακτων περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, εξέφρασε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, υπογραμμίζοντας πως "η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί, που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός, είναι μια άστοχη ενέργεια, η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ό,τι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία."

Ο κ. Κουκάς ζητεί από την Πολιτεία "να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας, οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική."

"Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πανδημίας δηλώσαμε ότι βασική προτεραιότητα όλων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και αυτό το υπηρετήσαμε με συνέπεια και σοβαρότητα.

Συνεργαστήκαμε πάντοτε με όλες τις αρμόδιες Αρχές, βοηθήσαμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στηρίξαμε έμπρακτα το Κέντρο Υγείας, προμηθεύσαμε με τα απαραίτητα μέσα προστασίας όσους είχαν ανάγκη.

Μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού, ενημερώσαμε τους πολίτες για τα οφέλη και τη σημασία του εμβολιασμού με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε από τα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό.

Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης είχε δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της τουριστικής περιόδου, πάντα σε συνδυασμό με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως των νεότερων ηλικιών, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως π.χ. ότι πολλά τεστ στο νησί μας γίνονται σε επισκέπτες που δεν έμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους.

Μόλις χθες, μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε, καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση, η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί, που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός, είναι μια άστοχη ενέργεια, η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ό,τι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η Πολιτεία είχε φροντίσει να δημιουργήσει για πρώτη φορά Αστυνομική Υποδιεύθυνση, υπήρχαν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νόμου για όσους δεν τα σέβονται.

Νομίζω ότι η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας, οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική. Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει, το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Δημοτική μας αρχή λειτούργησε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία και πάντα με σεβασμό στην εθνική προσπάθεια και στους νόμους του κράτους. Εδώ, όμως, υπάρχει και αστοχία και αδικία. Ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά. Και πρέπει να διορθωθεί άμεσα."

Ξενοδόχος Μυκόνου για lockdown: Το βλέπαμε να έρχεται- Ανεξέλεγκτος ο τρόπος διασκέδασης

"Τις τελευταίες δυο εβδομάδες βλέπαμε κλιμάκωση των κρουσμάτων στο νησί, ο τρόπος διασκέδασης ήταν ανεξέλεγκτος σε παραλίες, στην πόλη, στα σπίτια, στα σκάφη", ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3, ο Ανδρέας Φιορεντίνος, ξενοδόχος στη Μύκονο για τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στο νησί.

Επεσήμανε πως πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στο νησί.

Υπογράμμισε επίσης, ότι δεν μπορεί να είναι εμβολιασμένος ο τουρίστας και αυτός που τον σερβίρει να είναι ανεμβολίαστος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, κατέκριναν την κυβέρνηση για την απόφαση της για τοπικό lockdown στο νησί των Ανέμων.

"Το lockdown στη Μύκονο πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας. Στέλνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του τουρισμού μας. Αν υπήρχε φιλότιμο, θα ακούγαμε μια συγνώμη για το πρόχειρο-χωρίς μέτρα άνοιγμα του τουρισμού. Αντί συγνώμης όμως, μόνο αυτοθαυμασμός και στοχοποίηση των πολιτών", αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για τα μέτρα ως "ομολογία αποτυχίας".

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρηστίδης δήλωσε: "Οι σημερινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης αποτελούν ομολογία αποτυχίας.Πάλι μετά τον εφησυχασμό, τα περιοριστικά μέτρα.Για δεύτερη χρόνια χωρίς σχέδιο για τον Τουρισμό, τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις".

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε με ανακοίνωσή της η Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτηρίζοντας "κατά συρροήν ψεύτη" τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγορώντας τον ότι δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό.

"Δεν υπάρχει δυσκολία με την οποία ο κ. Τσίπρας να μην χαίρεται. Ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής, πλέον δεν μπορεί να το κρύψει. Κατά συρροήν ψεύτης, δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό. Δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο. Επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση.

Παρόμοια φαινόμενα δεν γίνονται ανεκτά. Το τουριστικό προϊόν της χώρας δεν είναι ξεσάλωμα χωρίς καμία τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι πρωτίστως η ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων. Κι αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα. Το θυμίζουμε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εσχάτως κόπτεται για την τήρηση των μέτρων.

Είναι ο ίδιος ακριβώς, που σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν μέτρα θα κατήγγελε την κυβέρνηση για ολιγωρία", αναφέρει η Αριστοτελία Πελώνη.

https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/mukonos-xor...