Η ανηφόρα των τιμών και η «ασφυξία» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα βρίσκονται στην ατζέντα ολόκληρο το χειμώνα, ενώ η αγορά βλέπει την τέλεια καταιγίδια στην ενέργεια, στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου και προσεύχεται για ένα ήπιο χειμώνα.

Ο καλπασμός των τιμών στην ενέργεια φέρνει ταυτόχρονα ραγδαίες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές, ενώ το γενικευμένο κύμα πιέζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή το τοπίο περιπλέκεται περισσότερο για τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρότερες, που δεν μπορούν να βρουν τραπεζικό δανεισμό, αποκλείονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα στοιχεία λένε ότι 40.000 επιχειρήσεις από τις 840.000 μπόρεσαν να πάρουν κάποια μορφή δανεισμού.

Έτσι μπορεί η ανάπτυξη να κινείται σε ψηλούς ρυθμούς, όμως είναι άγνωστο αν αυτή θα την καταλαβάνουν στους μηνιαίους προϋπολογισμούς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Η απειλή είναι ξεκάθαρη από το ράλι αυξήσεων, που απειλεί το καλάθι της νοικοκυράς και την αύξηση στο ρεύμα που κάνει επιτακτική την ανάγκη στήριξης των πολιτών.

Λύση στο γόρδιο δεσμό του ενεργειακού κόστους καλείται να δώσει η Κομισιόν, για να αντιμετωπίσει το δύσκολο χειμώνα που έρχεται και την εκρηκτική άνοδο των τιμών στο φυσικό αέριο και τα δικαιώματα ρύπων. Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου παρουσιάστηκε και η ελληνική πρόταση για ένα μηχανισμό αντιστάθμισης (temporary hedging mechanism), ο οποίος θα συνδέεται με το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής CO2 έγινε σαφές ότι η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει ένα σύνθετο ζήτημα. Ωστόσο οι λύσεις που θα δοθούν δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τους κανόνες της αγοράς.

Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες μελετούν ήδη τις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να τις ανακοινώσουν στα κράτη μέλη τις επόμενες εβδομάδες. Όπως ανέφερε υπάρχουν εργαλεία στα οποία μπορούν να προσφύγουν άμεσα οι χώρες για να μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Η Επίτροπος ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ που έχει ήδη υιοθετήσει η Ισπανία, την άμεση στήριξη των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει τις κυβερνήσεις στην λήψη αντίστοιχων πολιτικών ανακούφισης από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Στην κυβέρνηση δίνουν μεγάλη σημασία στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Η γραμμή είναι πως η ΔΕΗ συγκεντρώνει κεφάλαια ύψους άνω των 2,3 δισεκατομμυρίων (συμπεριλαμβανομένου και του εσόδου από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ) που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει : σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εντός Ελλάδας και εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ωστόσο η κίνηση αυτή προκαλεί σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου στην εταιρεία θα διαμορφωθεί στο 34%, ώστε το Δημόσιο να κατέχει μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), σε ό,τι αφορά στρατηγικές αποφάσεις της επιχείρησης.

ΓΕΝΟΠ για ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ: Η κυβέρνηση χαρίζει ένα από τα πιο «ακριβά ασημικά»

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο "ακριβά ασημικά" της. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ, με τους όρους που γίνεται, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με "παραίτησή" του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατρίδας μας», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.». Eιδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.

Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους.

Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό.

Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και μάς προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ. Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει; Ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;»

Ο καλπασμός στις τιμές και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (ieidiseis.gr)