Γκουτζάνης Σπύρος

Μόνο σαν συμπτώματα της βαθύτερης παθογένειας στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ερμηνευτούν τα όσα ευτράπελα εξελίσσονται στις νομαρχιακές οργανώσεις με αφορμή την εκλογή των νέων διοικήσεων.Ο μεν Αλέξης Τσίπρας πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή την απόφαση για διεύρυνση του κόμματος, με την μαζική εγγραφή νέων μελών και την συμμετοχή τους στις εσωκομματικές εκλογές.

Η “δημογεροντία”, όπως αποκαλείται η ηγεσία των 53 και εν συνεχεία της “Ομπρέλας”, δεν αντέδρασαν, αλλά μπλοκάρουν στην πράξη όπου διαθέτουν δυνάμεις τις εγγραφές νέων μελών. Παράλληλα με την ευρύτερη αντιπαράθεση των τάσεων, βασικά της “Ομπρέλας” με τους προεδρικούς, στην οποία μπαίνει σφήνα η ΡΕΝΕ, δίνονται και μάχες προσωπικών μηχανισμών. Το κορυφαίο είναι η αντιπαράθεση της Κατερίνας Νοτοπούλου με την Ελευθερία Χατζηγεωργίου στην Θεσσαλονίκη για τον έλεγχο της Νομαρχιακής.

Η μεν κ. Νοτοπούλου εκφράζει τους προεδρικούς. Η κ. Χατζηγεωργίου εκφράζει τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος εμφανίζεται να κάνει δικό του παιχνίδι, όπου τουλάχιστον διαθέτει δυνάμεις. Το θέμα που μπορεί να φθάσει μέχρι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άρνηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της τοπικής οργάνωσης Κυψέλης να εντάξουν μερικές εκατοντάδες μέλη της ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕ.

Γενικότερα στις οργανώσεις γίνονται κυριολεκτικά μάχες για την διεύρυνση, αφού τα νέα μέλη θα επηρεάσουν και τους εσωτερικούς συσχετισμούς. Το ότι τα κορυφαία στελέχη είτε σε επίπεδο τάσεων, είτε σε επίπεδο προσωπικών μηχανισμών δίνουν την μάχη με πελατειακούς όρους, προσφέροντας θέσεις ή υποσχέσεις για το μέλλον, δεν είναι ενθαρρυντικό για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσφέρουν και αρνητική δημοσιότητα.

Ατυχείς δηλώσεις στελεχών

Ενώ όμως τα εσωκομματικά μαχαιρώματα είναι σε πλήρη εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί την φθορά της κυβέρνησης. Βοηθούν σε αυτό οι ατυχείς τουλάχιστον παρεμβάσεις των στελεχών του. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στριμωγμένος από την υπόθεση Λιγνάδη- Μενδώνη, ήλθε η δήλωση Πολάκη να ρίξει σωσίβιο στον πρωθυπουργό, δίνοντας του την δυνατότητα να αποπροσανατολίσει την συζήτηση, από το πεδίο των αντικειμενικών πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης, στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.Την Τρίτη και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε το πρόγραμμά του για το νέο ΕΣΥ σε διαδικτυακή εκδήλωση με την συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων σε κορυφαία πανεπιστήμια της αλλοδαπής, ήλθε η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα να ρίξει νερό στον μύλο της κυβέρνησης, που εδώ και μέρες προσπαθεί να μεταφέρει το κύριο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης στον Δημήτρη Κουφοντίνα.


Καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να συνδέσει τις κινήσεις συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δρίτσας έδωσε επιχειρήματα. Είχε προηγηθεί από την αρχή της απεργίας πείνας, η κινητοποίηση των δικαιωματιστών του ΣΥΡΙΖΑ στους επιστημονικούς φορείς, αλλά και η δήλωση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, έστω και εάν έθεσε το ζήτημα του Κουφοντίνα σαν θέμα τήρησης του κράτους δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να δίνει μάχη σε ένα πεδίο που δεν ενδιαφέρει την κοινή γνώμη.

ΠΗΓΗ:https://slpress.gr/politiki/otan-o-syriza-richnei-...