Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Προσφυγικό-μεταναστευτικό: Αντιδράσεις για την επίταξη χώρων στα νησιά για τα κλειστά κέντρα

Προσφυγικό-μεταναστευτικό: Αντιδράσεις για την επίταξη χώρων στα νησιά για τα κλειστά κέντρα

11/02/20 09:24

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη ακινήτων και εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα προσφύγων και μεταναστών.

Πρόκειται για εκτάσεις στις περιοχές Καράβας Δυτικής Λέσβου, Κρητικού Λάκκος/ Ψείρα Χίου, Ζερβού Ανατολικής Σάμου, στρατόπεδο "καπετάν Λαζαρή" στο Πυλί Κω και Λεπίδα Λέρου, με την ανέγερσή τους να γίνεται με φαστ τρακ διαδικασίες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά στην έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένουνα αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας, όπως τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σχετικής σύσκεψης στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο, οι φορείς των νησιών τονίζουν ότι όχι μόνο δεν θα δώσουν το παρών, αλλά θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι έμαθε για την επίταξη λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς.

Από πλευράς του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σημείωσε στην ίδια εκπομπή ότι σε κανέναν Έλληνα σε καιρό ειρήνης δεν αρέσει να ακούγεται ο όρος «επίταξη».

«Δεν γίνεται τα κλειστά κέντρα να στεγάσουν τον τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών που υπάρχει στα νησιά» είπε ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό που ζητάμε είναι όχι κλειστά κέντρα αλλά να σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Θέλουμε να επωμιστούν το βάρος του προσφυγικού και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών».

Το σχέδιο πίσω από τις επιτάξεις - Πώς θα στηθούν και θα λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα

Η απόφαση για επίταξη ακινήτων και εκτάσεων δείχνει την ταχύτητα με την οποία θέλει να ενεργήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", για την όσο το δυνατόν ταχύτερη περάτωση των εργασιών κατασκευής των δομών η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις των έργων σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Επιπλέον οι ίδιες θα αναλάβουν σε βάθος χρόνου και την υποστήριξη των υποδομών στα πέντε νησιά της "πρώτης γραμμής".

Επίσης, θα αναλάβουν και τη σίτιση των διαμενόντων στις κλειστές δομές, υποχρέωση την οποία έως σήμερα είχαν επωμιστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ιατρικές υπηρεσίες θα παρέχονται αποκλειστικά από το Δημόσιο, ενώ η εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα γίνεται σε συνεργασία με τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους.


Σχετικά άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ