Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Σε σκλήρυνση της στάσης, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό από την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης της Ιεράς Συνόδου, πέρασε το Μαξίμου, αναλαμβάνοντας να καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία που θα προχωρά στην έξοδο 10.000 κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του δημοσίου.

Την ώρα που στο διαδίκτυο κυριαρχούσε η εικόνα ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου τελείωσε, η κυβέρνηση αποφάσισε πως «το μισθολογικό των κληρικών είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας και προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση στη βάση των όσων παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνάντηση που είχαν την 6η Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαιρέτισε την ανακοίνωση του Μαξίμου και η αντίδραση αυτή ενίσχυσε τις φημες ότι πριν την χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου, υπήρξε έκτακτη σύσκεψη συνεργατών του πρωθυπουργου, αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως. Στην ανακοίνωσή του το Μαξίμου, ανέφερε επί λέξει:  «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Η κυβέρνηση αφενός ξεχνά την υποχρέωση που προέκυπτε από το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου ότι θα ισχύσει μόνο αν ισχύσουν όλα τα σημεία του, αφετέρου αναμένεται να επιχειρήσει να διαχωρίσει την εκκλησία σε ακραίους και  μη, προκειμένου να μην αδειάσει επισήμως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, αλλά και να μη χρεωθεί ενδεχόμενο ναυάγιο. Από την πλευρά του οι ΑΝΕΛ διέρρεαν επισήμως ότι στηρίζουν την απόφαση της ιεραρχίας

Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι η κυβέρνηση δεν ανέμενε τη χθεινή εξέλιξη και αυτό φάνηκε από την ραδιοφωνική συνέντευξη του  κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος την ώρα που η συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο ήταν σε εξέλιξη, δήλωνε , μεταξύ άλλων. «Θέλουμε, στηρίζουμε τις προσπάθειες για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την αποδοχή της πρότασης συμφωνίας, την οποία κατέθεσαν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Νομίζω ότι η Ιεραρχία έχει κάθε λόγο να στηρίξει αυτή τη συμφωνία», ενώ σε άλλο σημείο έλεγε: «Η γνώμη μου και η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι θα το χαιρετήσουμε όλοι, εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί».