Νέα πολιτικά δεδομένα διαμόρφωσε η διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ολοκληρώθηκε και τυπικά με την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Πλέον, δύο κοινοβουλευτικά κόμματα δεν υπάρχουν στο χάρτη, αφού τόσο το Ποτάμι όσο και οι ΑΝΕΛ δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα, μένοντας με 3 και 4 βουλευτές αντίστοιχα.

 Ειδικά για την περίπτωση Καμμένου, οι ΑΝΕΛ διαθέτουν μεν πέντε βουλευτές μετά την προσχώρηση του Αριστείδη Φωκά, ωστόσο η ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής από το Επιστημονικό Συμβούλιο ορίζει πως από τη στιγμή που ο κ. Φωκάς δεν έχει εκλεγεί με τη «σημαία» των ΑΝΕΛ, αλλά της Ένωσης Κεντρώων, τότε δεν μπορεί να συγκροτηθεί εξ αρχής κοινοβουλευτική ομάδα.

 Η εξέλιξη αυτή πάντως φαίνεται να ευνοεί την κυβέρνηση, καθώς οι έξι βουλευτές που της είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και απέστειλαν τις επιστολές-«δηλώσεις προθέσεων» στον πρόεδρο της Βουλής προκειμένου η γνώμη τους σε όλα τα νομοσχέδια να προσμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία μπορούν να ενεργούν πιο απελευθερωμένοι.

 Κυρίως ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος τυπικά είχε παραμείνει στους ΑΝΕΛ, συγκροτώντας το παράδοξο να είναι τύποις βουλευτής... δύο κομμάτων ή και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης μαζί, από τη στιγμή που παρέμενε στο κόμμα του κ. Καμμένου, αλλά στήριζε την κυβέρνηση. 

Το ίδιο και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τη διαγραφή του από τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ, παραχωρώντας τη θέση του στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ούτως ή άλλως είχε... χαιρετήσει τους ΑΝΕΛ και μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα συμβεί ένα ακόμη κοινοβουλευτικό παράδοξο με τον ίδιο ως πρωταγωνιστή: θα ορκιστεί αύριο ή μεθαύριο, αλλά όχι ως βουλευτής κόμματος και επιλαχών, όπως είναι σε... κανονικές συνθήκες, αλλά ως ανεξάρτητος βουλευτής.

 Από εκεί και πέρα, ως προς τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σειρά παίρνουν η συνταγματική αναθεώρηση και τα νομοσχέδια με φιλολαϊκό χαρακτήρα. Όπως π.χ. αυτό για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αυτό για την επιδότηση ενοικίου, αλλά και αυτό για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις. 

Από τη στιγμή που όλα αυτά τα νομοσχέδια θα πάρουν το πράσινο φως των δανειστών - εκτός κι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες - ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει οι ρυθμίσεις τους ν' αποτελέσουν εκλογική «προίκα», θέλοντας κατά πάσα πιθανότητα να μη ρισκάρει την ολοκλήρωση της τετραετίας κι ακόμη μεγαλύτερη φθορά για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να προχωρήσει σε εκλογές το Μάιο, μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. 

Οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως θα ληφθούν στις αρχές με μέσα Μαρτίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης των εν λόγω νομοσχεδίων και η συνταγματική αναθεώρηση κι έτσι ο κ. Τσίπρας θα έχει μπροστά του καθαρό πολιτικό πεδίο και θ' αποφασίσει ανάλογα και με τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. 

Αυτό που ελπίζει, μάλιστα, είναι να έχει «ξεχαστεί» η συμφωνία των Πρεσπών και να έχουν, αντιθέτως, θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, ούτως ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσει τις απώλειές του και να μικρύνει τη διαφορά από τη ΝΔ.

 Πάντως, αστάθμητο παράγοντα σε όλα αυτά αποτελεί ο κ. Καμμένος και η... οργή που εκφράζει κατά του Μαξίμου για τη διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας και τον τερματισμό της κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ανεξαρτήτως του τι λέει ή πρόκειται να πει ο πρώην υπουργός Άμυνας, είναι δεδομένη η φθορά που προκαλεί στην προσωπική εικόνα, πάνω απ' όλα, του κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα από τη στιγμή που το Μαξίμου έχει αποφασίσει να μην του απαντά, η στάση του επικεφαλής των ΑΝΕΛ να είναι καθοριστική για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση.

 Μ' άλλα λόγια, δεν αποκλείεται μία από τις παραμέτρους που θα οδηγήσουν στην απόφαση για τον ακριβή χρόνο των εκλογών να είναι και οι «αποκαλύψεις» Καμμένου...

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr