Για έντονη και σταθερή παρουσία τουρκικών αλιευτικών τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή ανάμεσα στους Αρκιούς και το Αγαθονήσι κάνουν λόγο σοβαρές καταγγελίες που έγιναν από ανθρώπους της περιοχής στο TOC.

Όπως αναφέρουν οι καταγγελίες εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα αλιευτικά με τουρκική σημαία, μεταξύ αυτών και τράτες, κυκλοφορούν στην περιοχή, ενώ μόλις σήμερα (Δευτέρα) το πρωί το Λιμενικό προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να καταστήσει εμφανή και σαφή την παρουσία του, αναχαιτίζοντας ένα τουρκικό αλιευτικό. 

Το χρονικό των καταγγελιών στο TOC

Σύμφωνα με τον ψαρά Λευτέρη “Κατσαβίδη”, που μίλησε στο TOC, την Κυριακή εντοπίστηκε τουρκικό αλιευτικό 1,4 ναυτικά μίλια από το βόρειο άκρο των Αρκιών, 10,2 ναυτικά μίλια από το Αγαθονήσι και 23 ναυτικα μίλια από τα τουρκικά παράλια. 

O ψαράς Λευτέρης «Κατσαβίδης»
O ψαράς Λευτέρης «Κατσαβίδης»

Το πρώτο τουρκικό αλιευτικό:

Οι συντεταγμένες του πρώτου αλιευτικού: 

Εν συνεχεία, τη Δευτέρα, τρία αλιευτικά με τουρική σημαία εντοπίστηκαν βορειότερα, πιο κοντά στο Αγαθονήσι. Ειδικότερα, στις 8.10 το πρωί εντοπίστηκε ένα τουρκικό αλιευτικό σε απόσταση περίπου 3,2 ναυτικά μίλια από το Βορειοδυτικό άκρο του Αγαθονησίου. Στις 9.35 το πρωί, τα αλιευτικά έγιναν τρία, σε απόσταση 3,3 ναυτικών μιλίων από το Αγαθονήσι. Περίπου στις 10 το πρωί έκανε την επέμβασή του το Λιμενικό όπως θα δείτε και στις σχετικές εικόνες που εξασφάλισε το TOC. 

Τουρκική κινητικότητα μέσω αλιευτικών; 

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική κινητικότητα μέσω “αλιευτικών” δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο, σε μια φάση μάλιστα που και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρισκονται και στην καλύτερη περίοδό τους. Πέραν, όμως, των προφανών και σοβαρών προβληματισμών τέτοιου τύπου που εγείρουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες, πρέπει να σημειωθεί και κάτι ακόμη. Οι ψαράδες της περιοχής είναι έντονα προβληματισμένοι έως και οργισμένοι για το γεγονός ότι τα παραπάνω περιστατικά με τις τουρκικές τράτες συμβαίνουν τη στιγμή που στους ίδιους απαγορεύεται η αλιεία με τράτες τη συγκεκριμένη περίοδο. Σημειώνεται ότι βάσει της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο απαγορεύεται η αλίεία με τράτες σε ορισμένες περιοχές μεταξύ αυτών και στην εν λόγω περιοχή. 

thetoc.gr