Η τρίτη δόση σε νέες κατηγορίες επαγγελματιών και το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά.

Τρίτη δόση εμβολίου για υγειονομικούς και ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 ετών ανακοινώνει τη Δευτέρα η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, για τους υγειονομικούς η τρίτη δόση θα είναι υποχρεωτική, ενώ για τους άνω των 60 ετών θα υπάρχει ισχυρή σύσταση.

Ειδικά για τους άνω των 60 η αναμνηστική δόση θα αφορά όσους έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον δεύτερο εμβολιασμό και σε καμία περίπτωση - τουλάχιστον για την ώρα- δεν θα είναι υποχεωτικός.

Επίσης θα θεωρούνται εμβολιασμένοι, ενώ η πλατφόρμα για ραντεβού αναμένεται να ανοίξει έως και τις 27/9.

Έκτακτο σχέδιο για νοσηλείες παιδιών

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο και έκτακτο σχέδιο για τα παιδιά. Μπροστά στον κίνδυνο να αυξηθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενισχύει σε πρώτη φάση τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με επιπλέον 200 κλίνες ώστε ακόμη κι αν υπάρξει έξαρση να είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών.

Πάντως σε μια πρόβλεψη «τρόμου» προσώρησε σήμερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος είπε ότι αναμένονται 3.000 νοσηλείες παιδιών και την υφ. Παιδείας να του απαντά: «Το υπουργείο Παιδείας είναι θεσμικά υποχρεωμένο να συνομιλεί με την Επιτροπή των Ειδικών. Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται μετά τις δικές τους εισηγήσεις. Είτε πρόκειται για ομόφωνες είτε κατά πλειοψηφία ληφθείσες αποφάσεις. Προφανώς» συμπλήρωσε «όταν η επιστημονική κοινότητα υπέδειξε το 50%+1 και τον πολύ αυστηρό έλεγχο, η Επιτροπή είχε υπόψη όλες τις παραμέτρους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την υφυπουργό το ποσοστό των παιδιών που έχει εμβολιαστεί στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχει φτάσει στο 30%, στις ηλικίες 15-18 είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά και το ποσοστό των φοιτητών αγγίζει το 73%.

Τρίτη δόση εμβολίου: Οι υγειονομικοί, οι άνω των 60 και το έκτακτο σχέδιο για μαθητές (ieidiseis.gr)