Το «Νότης», λέει ένας πικρόχολος Χιώτης, προέρχεται από το «Ανικανότης»! Εκκρεμεί, ωστόσο, να αποδειχτεί αν σχετίζεται με το «γενναιότης» διότι ποιος... σώφρων νεοδημοκράτης -υπουργός ή μη- θα δεχόταν το καυτό χαρτοφυλάκιο του άρτι επανασυσταθέντος υπουργείου;

Ενας εκ των σημαντικότερων παραγόντων της νήσου Χίου, πιστός στο τρίπτυχο πατρίς - θρησκεία - οικογένεια, γνωστός στους χιώτικους κύκλους για τα πικρόχολα σχόλιά του, κάθε φορά που αναφερόταν στον Νότη Μηταράκη, έθετε πριν από μήνες το εξής ερώτημα σε κλειστό κύκλο: «Γνωρίζετε από πού προέρχεται το “Νότης”»; Και, πριν προλάβουν να ψελλίσουν οτιδήποτε, απαντούσε: ‘‘Aπό το Ανικανότης’’, φτιάχνοντας, στην κυριολεξία, τη μέρα των παριστάμενων.

Δεν γνωρίζουμε ποιο αίνιγμα θα σκαρφιστεί τώρα αυτός ο κύριος, για να εκδηλώσει τη «συμπάθειά» του στον κ. Μηταράκη, μετά και την αιφνίδια αναβάθμιση και υπουργοποίησή του.

Δεν αποκλείεται, όμως, το «Νότης» να αποδειχθεί ότι σχετίζεται με το «γενναιότης». Διότι ποιος άλλος από τους επιφανείς νεοδημοκράτες υπουργούς θα δεχόταν να μετακινηθεί σε χαρτοφυλάκιο επανασυσταθέντος υπουργείου, αυτού της «Μετανάστευσης και ασύλου», και να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, από την οποία μάλιστα εκλέγεται στη Βουλή και στην οποία ασκείται μεγάλη και διαρκής πίεση των προσφυγικών ροών;

Ποιος άλλος, εκτός από τον Νότη Μηταράκη μπορεί να πείσει τους συμπατριώτες του να κάνουν υπομονή έως ότου γίνει η κλειστή δομή που θα μεταφέρει τους πρόσφυγες έξω από τον αστικό ιστό, 30 χλμ. μακριά από την πόλη της Χίου, σε μια περιοχή που όλοι ξέρουν ως κρανίου τόπο; Μόνο ο Νότης Μηταράκης.

Διότι καταλαβαίνει καλύτερα από κάθε άλλον ότι η υπουργοποίησή του είναι μια ωραιότατη... αναβάθμιση διά της υποβαθμίσεως. Μια θέση στην οποία, είτε το θέλει είτε όχι, θα παίξει κορόνα - γράμματα την πολιτική του καριέρα. Η τελευταία και ίσως φαρμακερή ευκαιρία για την οποία θα τα δώσει όλα.

Τρίτη ευκαιρία

Αλλωστε, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, τον περιμένει στη γωνία και παρά τις φαινομενικά εξαιρετικές σχέσεις που έχουν, λέγεται ότι, αν βάλει υποψηφιότητα με το κόμμα της Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα στείλει τον κ. Μηταράκη σε αναζήτηση εργασίας εκτός πολιτικής.

«Αραγε θα χάσει κι αυτήν την τρίτη ευκαιρία;», αναρωτιούνται όσοι έχουν βιώσει από κοντά τα νεοδημοκρατικά μαχαιρώματα που δέχτηκε όταν ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης, στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και πρόσφατα ως υφυπουργός Εργασίας... χωρίς αρμοδιότητες. Αρκετοί από τους επικριτές του θυμούνται ότι ως αρμόδιος υφυπουργός είχε βάλει το χεράκι του σε επενδυτικό νόμο, στον οποίο το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανιζόταν να χρηματοδοτεί μέσω ΕΣΠΑ «από εργασίες κατασκευής διαστημοπλοίων» έως υπηρεσίες διαιτησίας αθλητικών αγώνων.

Ωστόσο, ο Νότης Μηταράκης είναι πρωτίστως... επιβιωτικός (σε απλά... ελληνικά, survivor). Βασικό χαρακτηριστικό για τον 48χρονο πολιτικό που ξεκίνησε την καριέρα του στα κοινά ως «συνδικαλιστής» τραπεζιτών, από τη θέση του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας.

Εκεί είχε και τα πρώτα συναπαντήματα με τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου, αρκετά χρόνια πριν αναλάβει χρέη αναπληρωτή τομεάρχη οικονομίας της Ν.Δ. υπό την προεδρία Αντώνη Σαμαρά το 2010.

Είναι, επίσης, ευρηματικός και επικοινωνιακός. Χαρακτηριστικά που τον βοήθησαν να επιβιώσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο στο Εργασίας όπου, παρά τον αποκλεισμό που του επέβαλε ο Γιάννης Βρούτσης από τη σύνταξη του νέου «ασφαλιστικού», κατόρθωνε να αναγγέλλει πρώτος τις αλλαγές στα ΜΜΕ, εξασφαλίζοντας τις ειδήσεις των διατάξεων από το Μαξίμου. Κι ας οριστικοποιούνταν οι ρυθμίσεις στον 8ο όροφο του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή μόλις μια ανεβασιά σκαλοπάτια από το γραφείο του στον 7ο όροφο.

Νεοδημοκρατικές φωνές υποστηρίζουν τώρα ότι ο Γ. Βρούτσης ήταν αυτός που τον έσπρωξε εκτός του Εργασίας, μετά και την εμπλοκή -σύμφωνα με δημοσιεύματα- του ονόματος του υφυπουργού του στην προσπάθεια συγχώνευσης της προβληματικής Praxia Bank από την προβληματική Attica Bank (γεγονός που λέγεται ότι εξόργισε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος φέρεται να απαίτησε την επαναφορά του στην τάξη... πάραυτα!).

Με καχυποψία αντιμετώπισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και την προσπάθεια Μηταράκη να προωθήσει συμβιβαστική λύση στη διένεξη της Εθνικής Τράπεζας με τους συνταξιούχους της, απέναντι στους οποίους αθέτησε τη δέσμευσή της για καταβολή επικουρικής σύνταξης (το γνωστό θέμα του ΛΕΠΕΤΕ). Λύση για την οποία το γραφείο Μηταράκη είχε ήδη ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση, την οποία και αυτήν τη φορά ο Γ. Βρούτσης έριξε στον κάλαθο των αχρήστων.

Αγορά και συμφέροντα

Γιατί, όμως, ο Νότης Μηταράκης, που σημειωτέον προσπαθεί να διατηρεί την αστική ευπρέπεια στην επικοινωνία του με τους πρώην ομολόγους του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αποδεικνύει κάθε φορά ότι δεν είναι ελέφαντας στο εσωτερικό του κόμματός του και να αντιπαρέρχεται τα αρνητικά τους σχόλια για τις σχέσεις του με την αγορά και με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;

Ο ίδιος ίσως είναι από τα ελάχιστα -ή και το μοναδικό;- κυβερνητικά στελέχη που δεν έκρυψαν την προσήλωση και τις στενές σχέσεις με την αγορά. Διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι ήρθε στο υπουργείο Εργασίας για να χτίσει το σύστημα τριών πυλώνων ασφάλισης, υπηρετώντας ευθέως την επιθυμία του Κ. Μητσοτάκη, που έβλεπε στον Νότη ένα πρόσωπο της δικής του κοσμοπολίτικης «φιλοσοφίας» για τις αγορές.

Ομως ο οικονομικός αναλυτής Νότης Μηταράκης κι εκεί δεν πέτυχε τον στόχο του. Το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης πάγωσε μέχρι νεωτέρας. Και ο Νότης τώρα πρέπει να διαχειριστεί το δικό του «μνημόνιο», όπως αποκαλούν οι συνεργάτες του το προσφυγικό.

Νότης Μηταράκης

Γιατί τον επιλέξαμε

Επιλέξαμε τον υποβαθμισμένο τ. υφυπουργό Εργασίας Ν. Μηταράκη διότι η τοποθέτησή του ως επικεφαλής στο νέο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την περασμένη Τετάρτη, εξέπληξε περισσότερο κι από την επανασύσταση του ίδιου του υπουργείου το οποίο καταργήθηκε κατ’ απαίτηση του Αντ. Σαμαρά, στου οποίου την κυβέρνηση διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης.

efsyn.gr