Οι Αμερικανοί αρχικά είδαν επιφυλακτικά το κίνημα των συνταγματαρχών. Οι διαβεβαιώσεις Παπαδόπουλου, μερικές μέρες αργότερα, τους έπεισαν να αφήσουν την κατάσταση να εξελιχθεί. Οι αναφορές του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ είναι ενδεικτικές.

Ο Τάλμποτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» ανέφερε τα εξής : «Ακούσαμε ότι υπήρχε μία ομάδα αξιωματικών που έδειχνε ότι θα αποπειραθεί να προχωρήσει σε πραξικόπημα κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου. Δεν ξέραμε ποιοι πραγματικά ήταν, αλλά ότι ήταν συνταγματάρχες. Δεν ήταν οι στρατηγοί. Αυτό μας ανησύχησε, αλλά η ημερομηνία που μας έδωσε μία από τις πηγές μας ήταν στις αρχές Απριλίου.

“Φυσικά παρακολουθήσαμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά, αλλά η ημέρα αυτή ήρθε και παρήλθε χωρίς να συμβεί τίποτα…Στις 21 Απριλίου, περίπου στις 3 π.μ. έλαβα ένα τηλεφώνημα από το φρουρό της πύλης ότι με ζητούσε ο ανεψιός του πρωθυπουργού Κανελλόπουλου. Μου είπε ότι ο θείος του είχε ανατραπεί από μία ομάδα ανδρών ντυμένων με στρατιωτικά. Χτύπησαν την πόρτα και στο τέλος έσπασαν την κλειδαριά και έτσι εισήλθαν. Είπα ‘ας τηλεφωνήσουμε στην πρεσβεία να δούμε τι συμβαίνει’.

“Προσπάθησα να τηλεφωνήσω αλλά η γραμμή ήταν νεκρή. Έτσι πήγαμε με το αμάξι στην πρεσβεία. Έστειλα ειδοποίηση στην Ουάσιγκτον με όλα όσα ήξερα μέχρι στιγμής. Είπα στον ανιψιό: ‘Κοίταξε, δεν ξέρω τι συμβαίνει. Εσύ θα οδηγήσεις το αυτοκίνητό σου και θα σε ακολουθήσω με το υπηρεσιακό. Αν βρούμε στο δρόμο στρατιωτικούς ή οτιδήποτε άλλο θα κάνω το γύρο και θα επιστρέψω’. Πήγαμε να δούμε τη θεία του. Δεν ήξερε αν ήταν στρατιωτικοί ή κομμουνιστές που φορούσαν στρατιωτικές στολές.

“Δεν ήξερε πού ήταν ο σύζυγός της, τον οποίο είχαν πάρει μαζί τους. Είχαν πει: ‘Ο βασιλιάς θέλει να σας δει άμεσα’ κι εκείνος είχε απαντήσει: ‘Αν θέλει να με δει μπορεί να μου τηλεφωνήσει και θα έρθω’. Κι εκείνοι είπαν τότε: ‘Όχι, θέλει να σας δει’. Αυτά ήταν όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής.

Δεν ήξερα πώς να ειδοποιήσω το προσωπικό της πρεσβείας, καθώς οι περισσότεροι έμεναν στο Ψυχικό. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr