Ηταν ένα πρωτοποριακό σχέδιο που φιλοδοξούσε να αποδώσει με χαμηλό κόστος ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο των 20 χλστ. για όλες τις δουλειές:

Αντιαεροπορικό, αντιαποβατικό, κατά ελαφρά θωρακισμένων στόχων κλπ.

Το πρωτότυπο του τηλεχειριζόμενου πύργου πυροβόλου Gatling τύπου Μ61 της Soukos Robots, τοποθετημένο σε τεθωρακισμένο όχημα Μ113 με πρόσθετη θωράκιση βάρους 50kg ανά τετραγωνικό μέτρο, ήταν το ολοκληρωμένο σύστημα M113 Soukos 3G αποτέλεσμα της προσπάθειας αξιοποίησης του πλεονάσματος πυροβόλων Μ61 με 6 κάννες των 20mm από αποσυρθέντα μαχητικά αεροσκάφη και του ΤΟΜΠ Μ113.

Ο πύργος συμπτυσσόταν στην οροφή του οχήματος όταν το τελευταίο κινείται, ενώ διέθετε εξοπλισμό ηλεκτροοπτικου ελέγχου βολής.

Το τύμπανο πυρομαχικών των 20x102mm βρισκόταν κάτω ακριβώς από τον πύργο, στο εσωτερικό του οχήματος, ενώ το πυροβόλο τροφοδοτείτο από αριστερά.
Η θέση του χειριστή βρίσκεται εμπρός από το τύμπανο και περιστρέφεται σε συγχρονισμό με τον πύργο.

Η πρωτοποριακή σχεδίαση του πύργου, το σύστημα ελέγχου βολής και η εργονομία του συνόλου επέτρεπαν ταχεία εναλλαγή στόχων και εξαιρετικά ακριβή πυρά, χαρακτηριστικά τα οποία εντυπωσίασαν στις δοκιμές.


Θα παραγγέλνονταν σε πρώτη φάση 100 οχήματα και σε δεύτερη άλλα 50, όσα και το απόθεμα των πυροβόλων, σχηματίζοντας μια εξαιρετικά ισχυρή δύναμη.

Μαντέψτε: Ναι, σωστά μαντέψατε.
Το σχέδιο έμεινε «στο ράφι», όπως τόσα και τόσα άλλα, σχέδια, ειδικά αυτά που δεν είχαν ισχυρό το στοιχείο της μίζας.

pronews.gr