Ο Ιζνογκούντ είναι γνωστός σ΄ όλους μας. Ένας χαρακτήρας κόμικ δημιούργημα του σεναριογράφου Ρενέ Γκοσινί και του σχεδιαστή Ζαν Ταμπαρί. Το όνομά του είναι λογοπαίγνιο στην αγγλική γλώσσα και όπως διαβάζουμε στην el, wikipedia.org “η λέξη “Ιznogoud” είναι γαλλική προφορική έκδοση της φράσης “He is no good”, που στα ελληνικά σημαίνει “είναι άχρηστος”.

Η ιστορία του Ιζνογκούντ γνωστή. Στόχος της ζωής του ένας: να πάψει να είναι Βεζίρης και να γίνει Χαλίφης. Στην προσπάθεια του αυτή τα κάνει όλα λάθος και πάντα την…πατάει.

Οι Ιζνογκούντ ζουν ανάμεσά μας. Σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν εξαίρεση.

Οι Ιζνογκούντ είναι συνήθως άχρηστοι. Ανεπαρκείς σ΄ αυτό που κάνουν. Καλύπτουν την αχρηστία και την ανυπαρξία τους με πολλά και διάφορα τεχνάσματα. Έχουν ταλέντο στο να γίνονται της “προσκλήσεως” στους ικανούς, τους οποίους στην πρώτη ευκαιρία εξοντώνουν. Έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ένα αφήγημα γύρω από το όνομά τους. Συνήθως αυτό λέει ότι τους υποστηρίζουν “ισχυρές κοινότητες”, “άνθρωποι κλειδιά”, “πρεσβείες ισχυρών χωρών” ακόμη και οι …εξωγήϊνοι που λέει ο λόγος. Κάποια στιγμή αποδεικνύεται ότι όλα αυτά ήταν απλά ανοησίες. Σε κάποιες περιπτώσεις τα αποκαλυπτήρια γίνονται πολύ αργά.

Είναι επίσης αδίστακτοι. Δεν έχουν φραγμούς και είναι ικανοί να λασπώσουν ακόμη και τους πιο κοντινούς τους συναδέλφους.

Επειδή δεν έχουν κανένα απολύτως στοιχείο για όσα λένε, χρησιμοποιούν πάντα τους “ακολούθους” τους οι οποίοι αναλαμβάνουν να συντηρούν το “αφήγημα” και να φτιάχνουν κάθε πρωί τη λάσπη. Η αμοιβή που αναμένουν είναι να τους θυμηθεί …ο Ιζνογκούντ όταν θα γίνει Χαλίφης. Στο κόμικ δεν τα κατάφερε ποτέ. Στην πραγματική ζωή τα πράγματα είναι διαφορετικά βεβαίως.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμπλήρωσαν 10 χρόνια κρίσης. Οι περικοπές στις ΕΔ άρχισαν πριν από το 2010. Το προσωπικό τους είναι εξαντλημένο και οργισμένο. Το γεγονός ότι είναι από τη φύση του πειθαρχημένο ισορροπεί την κατάσταση. Οι στρατιωτικοί έχουμε πολλές φορές γράψει, έχουν κρίση. Βλέπουν, ακούν και στις διατροφικές τους συνήθειες δεν συμπεριλαμβάνεται …το σανό. Οι Ιζνογκούντ κάνουν τεράστια ζημιά στις ΕΔ, γιατί εξαιτίας τους τίποτα από τα επείγοντα δεν προχωρά. Είναι αυτοί που πρώτοι βάζουν φρένο σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση , σε οποιαδήποτε αλλαγή. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές απαιτούν συγκρούσεις. Και οι Ιζνογκούντ δεν έχουν ούτε τη θέληση, ούτε την τόλμη να ενοχλήσουν ένα σύστημα που δεν θέλει καμία αλλαγή…

Όλα αυτά σε απάντηση του νοσηρού κλίματος που κάποιοι Ιζνογκούντ επιχειρούν να επιβάλλουν στις ΕΔ. Δεν το ΄χουν καταφέρει και δεν θα το καταφέρουν, Όπως και ο Ιζνογκούντ στο κόμικ δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει Χαλίφης, αρνούμενος να παραδεχτεί ότι θα ΄πρεπε να ΄ναι ευγνώμων που ήταν ακόμη και Βεζίρης χωρίς να ΄χει κανένα απολύτως προσόν για τη θέση…

https://www.militaire.gr