Το Πολεμικό Ναυτικό "καίγεται" να αποκτήσει νέα όπλα


Με τις μηχανές "πάσα δυνάμει" βγήκε στο Σαρωνικό το πρωί της Τρίτης για μια από τις τελευταίες της δοκιμές η πυραυλάκατος Νο 6 του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων "Καραθανάσης’" -όπως αναμένεται να ονομαστεί- παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας ολοκληρώνει τις δοκιμές του και περιμένει μόνο να "κουμπώσει"τους φονικούς Exocet για να παραδοθεί, με σημαντικότατη ομολογουμένως καθυστέρηση, στη δύναμη του Στόλου.

Με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων της Ελευσίνας να βρίσκονται εδώ και χρόνια μεταξύ σφύρας και άκμονος και να δίνουν αγώνα επιβίωσης, μεγάλο ερώτημα παραμένει το πότε και αν θα πέσει στη θάλασσα και η 7η πυραυλάκατος, για να δώσει μια ακόμη ανάσα στον καταπονημένο Στόλο με τα πλοία των 40 ετών.

Και μπορεί η νέα πυραυλάκατος να "φουλάρει" μηχανές, έστω και καθυστερημένα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το άκρως απαραίτητο για τη διατήρηση της ναυτικής μας ισχύος εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Αρχίζοντας από τα "υποτιθέμενα" ευκολότερα και λιγότερο κοστοβόρα. Τις τορπίλες βαρέως τύπου τις οποίες έχουν άμεση ανάγκη τα πανίσχυρα υποβρύχια 214 κλάσης "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ".

Όπλα που απελευθερώνουν τις τεράστιες δυνατότητες των καλύτερων ομολογουμένως συμβατικών υποβρυχίων στον κόσμο. Τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούν "φόβητρο" για τους γείτονες.

Αν και το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό τις προδιαγραφές που θέτει για τις νέες τορπίλες, με τις γερμανικές και γαλλικές να έχουν πλεονέκτημα, η ώρα μέχρι να αποκτηθούν και να φορτωθούν στους "σιωπηλούς κυνηγούς" φαίνεται ότι ακόμα αργεί. Αφού και ο σχετικός απαραίτητος διαγωνισμός καθυστερεί και τα χρήματα υπολογίζονται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ- είναι αμφίβολο αν είναι άμεσα διαθέσιμα.

Ακόμα και αν αύριο "τρέξει" η διαδικασία θα απαιτηθεί χωρίς αμφιβολία σημαντικό χρονικό διάστημα έως ότου φτάσουν οι φονικές τορπίλες στο ναύσταθμο. Βουλή, ΚΥΣΕΑ, διαγωνισμός. Διαδικασία χρονοβόρα την στιγμή που το ΠΝ "καίγεται" για να αποκτήσει νέα όπλα.

Ο βραχνάς των φρεγατών ΜΕΚΟ

Ειλημμένη απόφαση για το Πολεμικό Ναυτικό είναι και η αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, πλοίων 30+ ετών πλέον, αλλά νεότερων σε σχέση με τις φρεγάτες S που μετράνε επιπλέον 10 χρόνια ζωής. Αν και έπεσαν αρκετές προτάσεις στο τραπέζι, η οικονομική στενότητα δεν επιτρέπει πολυτέλειες με την ηγεσία να φαίνεται ότι καταλήγει στην λιγότερο ακριβή λύση. Δεν ξεπερνά τα 150 εκ ευρώ για τα τέσσερα υπέρ πολύτιμα αυτή τη στιγμή πλοία και προβλέπει κυρίως αναβάθμιση ραντάρ και συστήματος μάχης.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση όπως και στο ζήτημα των τορπιλών βαρέως τύπου εκκρεμεί η διαδικασία του διαγωνισμού ενώ και η σχετική πίστωση φαίνεται ότι ακόμη βρίσκεται στον "αέρα". Ένα ακόμη από τα προγράμματα άμεσης προτεραιότητας όπως σημειώνουν πηγές από το ΠΝ που τείνει να μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας...

Και μόνο το γεγονός ότι τα πληρώματα του Στόλου και οι τεχνίτες του ναυστάθμου καταφέρνουν όχι απλά να κρατούν "ζωντανές" αλλά και μάχιμες τις 13 φρεγάτες του Στόλου, είτε εν πλω είτε έτοιμες ανά πάσα στιγμή για απόπλου, μόνο άθλος μπορεί να χαρακτηριστεί. Αλλά ως πότε;

Όσο για την ανάγκη απόκτησης νέων αποβατικών σκαφών τα οποία θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα αποβατικά πλοιάρια ΑΒΑΚ, προς το παρόν παραπέμπεται στις καλένδες με την ηγεσία να ελπίζει μόνο σε Αμερικανική βοήθεια, η οποία φυσικά δεν θα είναι με το αζημίωτο.

Τα τελευταία νέα στο "καυτό" ζήτημα των γαλλικών φρεγατών Belh@ara αναφέρουν ότι οι Γάλλοι βρέθηκαν για μία ακόμη φορά στην Αθήνα με τις διαπραγματεύσεις να έχουν πάρει "φωτιά" και το Πολεμικό Ναυτικό να προσπαθεί να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή διαμόρφωση.

Η εξαιρετική δουλειά -όπως τόνισε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος -που αφήνει πίσω του και σε αυτή την υπόθεση ο πρώην πλέον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης, αποτελεί παρακαταθήκη για τον διάδοχό του Αντιπτέραρχο ε.α Θεόδωρο Λάγιο, ο οποίος όμως επίσημα ακόμη δεν έχει αναλάβει. Κάθε μέρα πάντως που περνά για το Πολεμικό Ναυτικό είναι πολύτιμη, με τις περισσότερες εκ των αποφάσεων όπως φαίνεται να έχουν μεταφερθεί πάνω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.