Γράφει ο Ευθ. Γκιτέρσος Απόστρατος ΠΑ

Την 05 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 10:30 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ΕΑΑΑ πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση (ΕΓΣ) του Σ.Α.Σ με μοναδικό θέμα τη «Δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών».

Η προσέλευση ενδιαφερομένων θεωρήθηκε αξιοπρεπής αν και δεν ήταν η προσήκουσα (ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο). Συγκεκριμένα, εκτός των μελών, παραβρέθηκε το σύνολο, σχεδόν, των εκπροσώπων που αντιπροσωπεύουν μαζικούς φορείς των ΕΔ, εν ενεργεία και αποστρατεία, καθώς και εκπρόσωποι του Σ.Α.Σ από την περιφέρεια.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν ελεύθερες, αποκαλυπτικές, εύστοχες, τεκμηριωμένες και ο χρόνος που τους διατέθηκε επαρκής. Πιστεύεται πως καταγράφηκε μια ευρεία κλίμακα των απόψεων για το θέμα και τελικά, εγκρίθηκε Ψήφισμα –https://sastya.gr/nea/1201/psifisma-tis-ektaktis-genikis-synelefsis-tou-s-a-s-tis-5-okt-2019-. Πάρθηκε δε απόφαση για περεταίρω δυναμικές κινητοποιήσεις που θα τις επιμεληθεί το ΔΣ, μαζί με άλλους ομοειδείς φορείς.

Επίσης κρατήθηκαν επίσημα πρακτικά. Μελετώντας τα πρακτικά, θα μπορεί ο κάθε καλόπιστος να ενημερωθεί και να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα από τα υπεύθυνα και επιστημονικώς τεκμηριωμένα επιχειρήματα που κατατέθηκαν για το θέμα. Καθώς και για την πλούσια σε ιδέες και εμπειρία, αν και όχι χωρίς εντάσεις μερικές φορές, συζήτηση που ακολούθησε.

Θα προσπαθήσω, να μεταφέρω το κλίμα της ΕΓΣ, να καταθέσω μια πρώτη καταγραφή και αποτίμηση των προτάσεων και της συζήτησης που ακολούθησε. Εξάγοντας, βέβαια, μερικά (προσωπικά) πρώτα συμπεράσματα. Θέλοντας έτσι να δώσω συνέχεια στο θέμα σ΄ ένα ανώτερο επίπεδο.

Πίσω από το προεδρείο της ΕΓΣ δέσποζε το επετειακό λάβαρο (μπάνερ) του Συλλόγου για τα 70 Χρόνια (1949-2019) από την ίδρυση της ΣΤΥΑ.

Στην Ανακοίνωση του Συλλόγου – https://sastya.gr/nea/1196/ektakth-gen-synelefi-sas-2019- για τις αποφάσεις της ΕΓΣ φαίνεται η σειρά των ομιλητών.

Ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ κ. Δ. Φαλτάιτς τόνισε τη σοβαρότητα του θέματος σε όλα τα επίπεδα, τις ιστορικές μας ευθύνες που έχουμε σαν απόφοιτοι ΑΣΣΥ, να μην επιτρέψουμε την  υλοποίηση των σχεδίων του ΥΠΕΘΑ για τη δημιουργία χωριστής επετηρίδας Υπαξιωματικών. Είναι ανάγκη, ανέφερε, να συζητηθεί ουσιαστικά και να αποσταλεί ένα μήνυμα ομοψυχίας, μαζικότητας και αποφασιστικότητας προς τα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων. Πρότεινε δε την άμεση ανάλυψη πρωτοβουλειών για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ κ. Β. Ροζής τάχθηκε καθαρά αλληλέγγυος με τους Συλλόγους Αποφοίτων ΑΣΣΥ και τις αποφάσεις τους και ξεκαθάρισε ζητήματα που συγχέουν το θέμα.

Ο Εκπρόσωπος της ΕΑΑΝ κ. Μ. Αναγνωστάκης αναφέρθηκε στα αμερικάνικα πρότυπα που δεν συνάδουν με την ελληνική πραγματικότητα. Ο Αμερικάνος Υπαξιωματικός εκτελεί χωρίς να πρέπει να σκέφτεται, γιατί έτσι τον θέλουν. Τόνισε δε, ότι η ιστορία και οι παραδόσεις των αποφοίτων των παραγωγικών σχολών του ΠΝ αφήνουν περιθώρια μόνον αναβάθμισης και όχι υποβάθμισης των ΑΣΣΥ κι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΑΑ κ.κ. Σ. Καββούρης και Π. Χρήστου ήταν καταπέλτες. Συμπαρατάχτηκαν ολόψυχα διαθέτοντας όλα τα μέσα που έχουν σαν ΕΑΑΑ κατά της δημιουργίας «Σώματος Υπαξιωματικών» και καταχειροκροτήθηκαν.

Ο κ. Γ. Ροΐδης από την ΑΝΕΑΕΔ τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων συντάσσονται αλληλέγγυοι στο Συντονιστικό και με τον ένα ή άλλο τρόπο ζητούν από το ΥΠΕΘΑ να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του. Πρότεινε δε την άμεση συνδιοργάνωση σχετικής ημερίδας.

Πάντα σοβαρός και με βαρύτητα στις παρεμβάσεις του ο κ. Γ. Κούτρας του ΕΣΜΑ. Σχολίασε το αναρτημένο μπάνερ του Σ.Α.Σ και θυμήθηκε ότι και η ΣΜΑ φέτος κλείνει 70 χρόνια λειτουργίας. Σε μια περίοδο συνεχών αυξανόμενων τεχνολογικών εξελίξεων και απαιτήσεων, το τεχνικό δυναμικό της Αεροπορίας δίνει το παρόν.

Πειστικός και καθαρός ο λόγος του Πρόεδρου του ΣΑΣΥΔΑ κ. Γ. Ρούσσου, δεν άφησε τίποτα να παρερμηνευθεί.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΙΡ κ. Ι. Κρανιάς μας συγκίνησε. Υπερέβη εαυτόν, αν και ασθενής, προσήλθε για να διηγηθεί την πολύτιμη εμπειρία του για το θέμα και να κάνει συγκεκριμένες αγωνιστικές προτάσεις. Η ανάγκη δημιουργίας ομοσπονδίας των αποφοίτων ΑΣΣΥ είναι κατεπείγουσα τόνισε, μεταξύ άλλων κι αυτός.

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν και οι ομιλίες των συναδέλφων που ακολούθησαν, του κ. Λίγκα, του κ. Γαλανού, του κ. Δεληδήμου, του κ. Α. Κότσιαλου και του κ. Α. Τζανίμη.

Ο κ. Ν. Βούλγαρης έκανε στοχευμένες παρεμβάσεις βοηθώντας έτσι το Σώμα να κατανοήσει γεγονότα και να προχωρήσουν γρηγορότερα και εγκυρότερα οι αποφάσεις.

Ο κ. Τσιλιγιάννης, της 34ης σειράς ΣΤΥΑ, εντυπωσίασε με τη φρεσκάδα του νεοσυνταξιούχου. Εντόπισε σε βάθος τους λόγους που το ΥΠΕΘΑ προχωρά στη δημιουργία του «Σώματος Υπαξιωματικών». Τα συνέδεσε με την τεχνολογική εξέλιξη. Ζήτησε δε την πραγματική αναβάθμιση των ΑΣΣΥ.

Οι χαιρετισμοί των Πρόεδρων των παραρτημάτων της ΕΑΑΑ και εκπροσώπων του Σ.Α.Σ συγκινητικοί. Έφεραν μαζί τους και εκατοντάδες υπογραφές συμπαράστασης συναδέλφων απ’ όλη την Ελλάδα. Εστίασαν στο γεγονός ότι θα πρέπει να γίνουμε περισσότεροι και μαχητικότεροι.

Το λόγο έλαβαν και οι Πρόεδροι της ΠΟΕΣ κ. Α. Τσουκαράκης και της ΠΟΜΕΝΣ κ. Δ. Ρώτας. Ο κ. Τσουκαράκης επισήμανε την ανάγκη εγρήγορσης στην οποία πρέπει να ευρισκόμαστε όλοι μας προκειμένου να αποτραπεί οτιδήποτε αρνητικό σχεδιάζεται.

Στην ομιλία του κ. Ρώτα έγιναν εμβόλιμα παρεμβάσεις από συναδέλφους για να ξεκαθαρίσει η τοποθέτησή του.

Το μέλος του ΔΣ του Σ.Α.Σ Νικόδημος Παράκατης στην παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη σύμπνοιας και ενότητας. Καθώς και την οργανωτική αναβάθμιση του συντονιστικού συμβουλίου των αποφοίτων ΑΣΣΥ.

Ο κ. Γονατάς επεσήμανε  ότι η προσπάθεια διάλυσης των Σχολών και η δημιουργία «Σώματος Υπαξιωματικών» έρχεται από το βάθος του χρόνου, από συγκεκριμένους κύκλους συναδέλφων και ότι είναι νατοϊκή επιταγή.

Άφησα για το τέλος τις παρεμβάσεις του κ. Κ. Λιούτα και του επίτιμου Πρόεδρου του Συλλόγου κ. Π. Καράμπελα.

Κι αυτοί ταξίδεψαν εσκεμμένα από τον θεσσαλικό κάμπο για να παρευρεθούν στην ΕΓΣ.

Ο κ. Λιούτας έκανε μια περιοδολόγηση του θέματος συνδέοντάς το με το αμερικάνικο μοντέλο. Τόνισε πως οι υπαρκτές  ανάγκες για αλλαγές, εκσυγχρονισμό, αναδιοργάνωση, αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των ΕΔ και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, πρέπει να διασφαλίζουν την ενότητα, ομόνοια, σύμπνοια και ομοψυχία του προσωπικού των ΕΔ. Με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα υπονομεύει με άστοχους πειραματισμούς. Κατέθεσε δε συγκεκριμένες προτάσεις.

Τέλος, ο κ. Καράμπελας, εκτός θέματος, τιμήθηκε από το ΔΣ του Συλλόγου για την άοκνη και αδιάλειπτη προσφορά του στο Σύλλογο. Συγκινητική, πράγματι στιγμή, αλλά και ο λόγος του φωτιά, χωρίς περιστροφές, με παρρησία. Λόγος από καρδιάς, νέου ανθρώπου παρά το πέρασμα της ηλικίας. Εξήρε την επαγγελματική εκπαίδευση των αποφοίτων των Σχολών κάθε κλάδου των ΕΔ. Κατήγγειλε τη διαχρονική προσπάθεια υποβάθμισης των Σχολών ΑΣΣΥ. Κατήγγειλε, την υπεροψία, αλαζονεία, τη ρατσιστική νοοτροπία και τα συντεχνιακά συμφέροντα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να ενδημεί πολλές φορές στις ΕΔ ένα κλίμα ανταγωνιστικό, διχαστικό, αντιπαραγωγικό. Πρόβαλλε δε τις άοκνες προσπάθειες και αγώνες που έγιναν και γίνονται για τη διατήρηση της λειτουργίας των Σχολών και την αναβάθμισή των. Δραστικές κινητοποιήσεις άμεσα, κατέληξε.

Οι συζητήσεις, όμως, γινόταν και στα «πηγαδάκια». Ο ΥΦΕΘΑ κ. Α. Στεφανής είχε την τιμητική του. Μεταφέρω μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση. Συνάδελφος απέδιδε στον ΥΦΕΘΑ τη μόχλευση του θέματος της δημιουργίας «Σώματος Υπαξιωματικών». Η απάντηση που του δόθηκε από συνάδελφο με επιτελική εμπειρία, ήταν, πως στην πολιτική τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Ακόμα, είπε, πως οι προτεραιότητες έχουν την αξία τους. Μνημόνευσε δε το ν. 3883/2010, άρθρο 72 παρ. 5, που αφορά τη «Δομή Δυνάμεων» των ΕΔ. Εκεί αναφέρεται ρητά πως «η  διαμόρφωση της δομής, σε προσωπικό και μέσα πρέπει να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή της διακλαδικότητας, να επιτυγχάνονται οι μέγιστες δυνατές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και να λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών−μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων είπε και έφυγε γελώντας με νόημα.

Πράγματι ο ΥΦΕΘΑ κινείται στο πλαίσιο των νόμων. Δεν κάνει του κεφαλιού του. Κανείς δεν θα τον κατηγορήσει γι’ αυτό. Το ζήτημα είναι καθαρά επιλογή πολιτικής κατεύθυνσης, είπε, κάποιος ασπρομάλλης συνάδελφος, είμαστε οι επιλογές μας. Εμείς ξέρουμε πως χρειαζόμαστε στρατό πατριωτικό και σκεπτόμενους στρατιωτικούς, με φρόνημα υψηλό για ν’ αντιμετωπίσουμε τη γείτονα, κανείς δεν πρόκειται να μας βοηθήσει! Έτσι απλά το θέμα της δημιουργίας «Σώματος Υπαξιωματικών», έφθασε στα πεδία των μαχών, στον πόλεμο.

Είναι πράγματι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους μας. Και όχι τους εν ενεργεία συναδέλφους, μόνον, όπως άστοχα υπερτονίστηκε από ομιλητές. Ακόμα και στην τελευταία επίθεση της Τουρκίας στη Συρία ανακοινώνεται, πως μαζί με τις άλλες επιπτώσεις που έχει για τους λαούς, οι περισσότεροι νεκροί είναι οι άμαχοι.

Τι κάνουμε τώρα λοιπόν;

Ο κανόνας είναι: συλλογικότητα, δημοκρατία, πολιτισμός, συνεχής αγώνας. Η μοιρολατρία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, δεν θα περάσει!

Η νίκη του επίμονου αγώνα του Συλλόγου ΑΞΙΑ μας έχει δείξει το δρόμο.

Στην τελευταία παράγραφο του ψηφίσματος τονίζεται: «Αναλαμβάνουμε αγώνα εθνικής ενημέρωσης όλων των μαζικών φορέων που ασχολούνται με την άμυνα και την ασφάλεια της πατρίδας μας. Ενημέρωση του κοινοβουλίου, πολιτικών κομμάτων και μαζικών φορέων εργαζομένων, συνταξιούχων και της νεολαίας της πατρίδας μας. Έτσι ώστε να αντισταθούμε, χωρίς σκοπιμότητες, μαζί με όλο το λαό, αποτελεσματικά, ενάντια στην υποβάθμιση και απαξίωση της ραχοκοκαλιάς του προσωπικού των ΕΔ».

Πράγματι, μόνον έτσι μπορεί να πάρει κινηματικά χαρακτηριστικά ο αγώνας μας, μόνον έτσι μπορεί να γίνει μαζικός και να φοβίσει, ώστε να αλλάξουμε μυαλά, ν’ αλλάξουμε ρότα.

Είναι καιρός, σε όλα τα επίπεδα, να διαβούμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν θα νικηθούμε από τους σκυμμένους και τους βολεμένους! Είμαστε πολλοί κι έχουμε δίκαιο!