Από ανακοίνωση ΠΟΕΣ

Μετά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας, της ενημερωτικής ανακοίνωσης - υπενθύμισης (δείτε εδώ), για όσους/όσες δεν εγνώριζαν ποιοι δικαιούνται ελεύθερης πρόσβασης στα μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, η Ομοσπονδία μας δέχθηκε πλήθος τηλεφωνημάτων με ερωτήματα εάν δικαιούνται ελεύθερης πρόσβασης στα ως άνω και οι στρατιωτικοί, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή με τα Σώματα Ασφαλείας και τι προτίθεται να κάνει η ΠΟΕΣ για αυτό.

Κατόπιν τούτων, σας ενημερώνουμε ότι:

- Καταρχήν, ελεύθερη πρόσβαση δεν δικαιούνται όλοι οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας, πλην, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, αυτών που υπηρετούν στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας (δείτε εδώ).

- Το αίτημα για ελεύθερη πρόσβαση των στρατιωτικών στους ως άνω χώρους είχε διατυπωθεί από το έτος 2010, κατατέθηκε ως ερώτημα στη Βουλή την Ελλήνων, από τη Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, επί του οποίου ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, απάντησε ότι: "..... Όσον αφορά την πρόσβαση με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι αριθμούν σε χιλιάδες, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι μια τέτοια ρύθμιση παρέχει την δυνατότητα ελεύθερης εισόδου και σε αντίστοιχες χιλιάδες στελεχών Ε.Δ. των υπολοίπων είκοσι έξι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλως θα επισύρουν την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως είχε προσφύγει και κέρδισε η Γερμανία για την διευκόλυνση που παρείχε στους Έλληνες πολίτες, την δεκαετία '80 και αρχές '90, το τότε Υπουργείο Πολιτισμού να επισκέπτονται δωρεάν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Παρόμοια περίπτωση υπήρξε και κατά της Ιταλίας. Και στις δύο περιπτώσεις το σκεπτικό ήταν ότι υπήρχε διάκριση ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες.