Με αναφορά στον Άρειο Πάγο απάντησαν οι οικογένειες που έκαναν τις σοκαριστικές καταγγελίες για το Γηροκομείο των Χανίων το οποίο ερευνάται για τις συνθήκες θανάτου 68 φιλοξενούμενων.

Η αναφορά στρέφεται κατά της Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπεριφέρειας Χανίων, που είναι οι εποπτεύουσες αρχές, για τη λειτουργία της δομής καθώς καταγγέλλονται για “προφανείς παραβάσεις που δεν μπορεί να διαφεύγουν του ελέγχου της περιφέρειας.

Η δικηγόρος των οικογενειών, Μαρία Παπαδάκη, ο πατέρας της οποίας ήταν επίσης φιλοξενούμενος στο Γηροκομείο, σημείωσε σε δηλώσεις της ότι “όταν έγινε ο έλεγχος πριν λίγες εβδομάδες, βρέθηκαν 55 άτομα υπό την εποπτεία μιας και μόνο υπαλλήλου, κάτι που παραβιάζει σαφώς το νόμο».

Η κ. Παπαδάκη αναφέρθηκε επίσης στις αναφορές των πληρεξούσιων δικηγόρων γύρω από το θέμα της πυρασφάλειας, ότι οι μέχρι τώρα έλεγχοι δεν ανέδειξαν πρόβλημα. «Πως γίνεται αυτό; Η μονάδα από το 2009 έως το 2019 λειτουργούσε χωρίς άδεια», υπογράμμισε.

«Αυτές οι δηλώσεις εύλογα μας θορύβησαν. Επίσης, όταν οι συνήγοροι των υπόπτων κάλεσαν μάρτυρες, μεταξύ αυτών περιλαμβάνουν στελέχη της περιφέρειας και της εποπτεύουσας αρχής. Μου φαίνεται εξαιρετικά παράδοξο να γίνονται δημόσιες δηλώσεις που διαψεύδονται παραχρήμα από έγγραφα, σε μια τέτοια υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος», τόνισε η κ. Παπαδάκη.

«Το στάδιο αυτό δεν είναι το στάδιο που λαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και το αίτημα υποβάλλεται χάριν εντυπωσιασμού. Οι ύποπτοι έχουν καταρτίσει κατάλογο με 148 μάρτυρες υπεράσπισης και ακόμα αδυνατούν να μας πουν τον αριθμό των νεκρών στο γηροκομείο».

Σε επικοινωνία της ΕΡΤ Χανίων με τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά που θα λάβει γνώση του υπομνήματος.

Ακόμα μια μαρτυρία

Και ενώ η έρευνα συνεχίζεται και επεκτείνεται, πληθαίνουν και τα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση.

Η κόρη μιας ηλικιωμένης που χρειάστηκε να μείνει στη συγκεκριμένη δομή για τρεις περίπου μήνες, καταγγέλλει τόσο τις άθλιες συνθήκες που βίωναν οι φιλοξενούμενοι, αλλά και την επιθετικότητα μέρους του προσωπικού και της ιδιοκτήτριας.

Η κατάσταση της υγείας της μητέρας μου επιδεινώθηκε δραματικά κατά την παραμονή της στην επίμαχη δομή, δηλώνει στην ΕΡΤ Χανίων. Πολύ γρήγορα, εξασθένησε, σταμάτησε να περπατά και εμφάνισε ψώρα, δηλώνει η κ. Μ.Κ.

Μάλιστα, αφού μετέφερε τη μητέρα της σε δημόσια δομή, κατέθεσε καταγγελία στο Υγειονομικό, προκειμένου να διερευνηθούν περιστατικά ψώρας στη δομή. Η γραπτή απάντηση που έλαβε, ανέφερε ότι δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα, ενώ ανέφερε ότι η ηλικιωμένη είχε μείνει τρεις μήνες, ενώ στην πραγματικότητα φιλοξενούνταν στη δομή.

Ακούστε τη συγκλονιστική καταγγελία:


Το σχετικό αίτημα


Καταγγελία ομογενή

Στο μεταξύ την πρόθεσή του να υποβάλει μήνυση μέσω της Πρεσβείας σε βάρος της υπό έρευνα μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά, ανακοίνωσε ένας Έλληνας της ομογένειας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους και στην ΕΡΤ Χανίων, ο άνθρωπος περιέγραψε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο πατέρας του, μετά από λίγους μήνες παραμονής του στη συγκεκριμένη δομή.

Ο καταγγέλλων, που ζει στο εξωτερικό, χρειάστηκε να μεταφέρει τον πατέρα του τον Μάιο του 2016 και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, επέστρεψε εκτάκτως, αφού ο ηλικιωμένος άνθρωπος είχε χάσει βάρος, δεν αναγνώριζε τον γιό του, ενώ η πλάτη του είχε κατακλύσεις σε βαθμό να φαίνονται τα κόκαλά του. «Σαν να ήταν σε κώμα, δεν μπορούσε να μιλήσει και μετά από μερικές ημέρες που φώναξα νοσοκόμο για να τον καθαρίσει, από την ακαθαρσία η πλάτη του είχε σαπίσει, είχε τρυπήσει και φαίνονταν τα κόκαλά του. Μετά από μια εβδομάδα “έφυγε” και πάνω στο πανικό μου δεν τα είχα συνδυάσει όλα αυτά. Μου είπαν ότι πέθανε από ανακοπή», συμπλήρωσε.

O γιος του γέροντα αναφέρθηκε και στο γεγονός, ότι ενώ κατέβαλλε κάθε μήνα το ποσό των 850 ευρώ στη μονάδα, η ιδιοκτήτρια του ζητούσε επιπλέον 200-250 ευρώ για φάρμακα, παρά το ότι ο φιλοξενούμενος ήταν απόστρατος στρατιωτικός και είχε ββιβλιάριο δημοσίου.

Ακούστε τα όσα ανέφερε:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

Ρεπορτάζ Κ. Πολύζου – Ντ. Τσουκαλά / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

https://www.ertnews.gr/