Αν έχουν λάβει υπόψη, ως οφείλουν, τους προβληματισμούς των κατοίκων και των συλλογικοτήτων του Πλατανιά για τον τρόπο με τον επιχειρείται η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή, ρώτησε με παρέμβασή του τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Εσωτερικών, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Την Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων συνυπέγραψε και ο αρμόδιος Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ο οικισμός του Πλατανιά διατρέχεται από το ρέμα «Χολόρεμα», το οποίο δεν έχει διευθετηθεί ούτε οριοθετηθεί, προκαλώντας τα τελευταία χρόνια προβλήματα στον οικισμό με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. «Η δημοσιοποίηση του σχεδιασμού του αλιευτικού καταφυγίου από την Περιφέρεια ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων στον Πλατανιά, καθώς η κατασκευή του προβλέπεται στην εκβολή του ρέματος, η οποία χωρίς προηγούμενη διευθέτησή του θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στον οικισμό» τόνισε και σημείωσε ότι το γεγονός αναγνωρίζεται και από την ίδια τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου που προτείνει την εφαρμογή επιμέρους μέτρων.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι ανησυχία υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους του Πλατανιά και για την υποτίμηση του τουριστικού προφίλ της περιοχής. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται αφενός ότι το έργο κόβει τη θέα προς την ανοιχτή θάλασσα, και αφετέρου ότι η δίοδος των σκαφών στο λιμάνι του καταφυγίου δεν είναι σχεδιασμένη για μεγάλα σκάφη -τουριστικά με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Πλατανιά, και του Ν. Πηλίου εν γένει, με τη Σκιάθο και τις Σποράδες.

«Είναι αναγκαίο να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη οριοθέτηση και διευθέτηση του Χολορέματος, αλλά και να προχωρήσετε στο σχεδιασμό του αλιευτικού καταφυγίου με τρόπο που να μην εμποδίζεται η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Πλατανιά, και του Νοτίου Πηλίου γενικότερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Ο κ. Μεϊκόπουλος ζήτησε, επιπλέον, να κοινοποιηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι προβλέπεται ότι από τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η κατασκευή του καταφυγίου, θα δημιουργηθούν προβλήματα στο χείμαρρο «Χολόρεμα» και θα οξυνθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

 

 

Αναλυτικά η ερώτηση και η ΑΚΕ όπως κατατέθηκε στη βουλή:


ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Περιβάλλοντος & Ενέργειας
-Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
-Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Προβληματισμός των κατοίκων του Πλατανιά Πηλίου για την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου».

Ο Πλατανιάς αποτελεί έναν από τους πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου (ΠΔ 11-6/4-7-1980) που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ν. Πηλίου και αναπτύσσεται κατά μήκος της ακτογραμμής του όρμου.
Ο οικισμός διατρέχεται από το ρέμα «Χολόρεμα», το οποίο εκβάλει στον όρμο και, με εξαίρεση την εκβολή του, το ρέμα δεν έχει διευθετηθεί ούτε οριοθετηθεί, προκαλώντας πολλές φορές τα τελευταία χρόνια προβλήματα στον οικισμό με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και υλικές ζημιές από τις μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που μεταφέρει.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το νέο αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά, που περιείχε την ψηφιακή απεικόνιση του τελικού σχεδίου κατασκευής.
Η δημοσιοποίηση του σχεδιασμού ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων κατοίκων και συλλογικοτήτων του Πλατανιά, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η κατασκευή του καταφυγίου θα πλήξει το τουριστικό προϊόν της περιοχής, αλλά και ότι η κατασκευή καταφυγίου στην εκβολή του ρέματος χωρίς προηγούμενη διευθέτησή του, θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στον οικισμό.
Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι ο υπήνεμος μόλος του καταφυγίου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη νοητή ευθεία της κοίτης του Χολορέματος και αναμένεται να επιφέρει μεγαλύτερη σώρευση φερτών υλών. Όπως φαίνεται από το σχέδιο μελέτης, θα παρεμποδίζεται εντελώς η διασπορά των φερτών από τη συνέργεια των δύο μόλων, αλλά και η ροή του χειμάρρου λόγω της θωράκισης του υπήνεμου μόλου που καλύπτει μεγάλο τμήμα της προέκτασης της κοίτης του χειμάρρου.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, αναγνωρίζει ότι το λιμάνι αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στο χείμαρρο και προτείνει την εφαρμογή επιμέρους μέτρων, όπως καθαρισμό της εκβολής του χείμαρρου με μηχανικά μέσα, μία έως δύο φορές ετησίως και διάστρωση του υλικού στην αμμουδιά που αναγνωρίζει ότι θα έχει πρόβλημα απόσυρσης της άμμου.
Όσον αφορά τον προβληματισμό των κατοίκων για την υποτίμηση του τουριστικού προφίλ της περιοχής, οι κάτοικοι ισχυρίζονται αφενός ότι το έργο κόβει την θέα προς την ανοιχτή θάλασσα και αφετέρου ότι η δίοδος των σκαφών στο λιμάνι του καταφυγίου είναι σχεδιασμένη μόνο για γρι γρι και όχι για πολύ μεγάλα σκάφη-τουριστικά.
Τα μεγάλα σκάφη δεν μπορούν να κάνουν εύκολα ελιγμό για να μπουν στο λιμάνι και πολύ περισσότερο να βγουν, με αποτέλεσμα να διακόπτεται έτσι η  ακτοπλοϊκή  σύνδεση του Πλατανιά και του Ν. Πηλίου εν γένει με τη Σκιάθο και τις Σποράδες.
Με βάση τα παραπάνω, οι κάτοικοι του Πλατανιά εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το αν και κατά πόσο το έργο της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου δεν θα επιδεινώσει τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν συχνά την περιοχή εξαιτίας της μη διευθέτησης του Χολορέματος και της κατασκευής του καταφυγίου στην εκβολή αυτού, αλλά και για το αν το έργο, με τον τρόπο που σχεδιάζεται, θα οδηγήσει σε υποτίμηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Επειδή, πρόσφατα δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το νέο αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά.
Επειδή, η δημοσιοποίηση του σχεδιασμού ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων κατοίκων και συλλογικοτήτων του Πλατανιά.
Επειδή, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι ο τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται το καταφύγιο αναμένεται να εντείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.
Επειδή, η ίδια η ΜΠΕ του έργου, αναγνωρίζει ότι το λιμάνι αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στο χείμαρρο της περιοχής και προτείνει την εφαρμογή επιμέρους μέτρων.
Επειδή, οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι το έργο θα υποβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Έχουν λάβει υπόψη για την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου του Πλατανιά τις επιμέρους αντιδράσεις και τους προβληματισμούς κατοίκων και συλλογικοτήτων της περιοχής;
Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη οριοθέτηση του «Χολορέματος» και την κατασκευή των απαραίτητων έργων διευθέτησής του;
Είναι αλήθεια ότι με βάση τη ΜΠΕ του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στο χείμαρρο «Χολόρεμα» και να ενταθούν τα προβλήματα από πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή;
Προτίθεται να προβούν στο σχεδιασμό του έργου του αλιευτικού καταφυγίου με τρόπο που να μην πλήττεται η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Πλατανιά αλλά και του Νοτίου Πηλίου γενικότερα;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Παρακαλούνται οι κ.κ. Υπουργοί όπως μας κοινοποιηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου του αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά, ώστε να διαπιστωθεί αν στη Μελέτη αναγνωρίζεται ότι το λιμάνι αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στο χείμαρρο Χολόρεμα.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Σαντορινιός Νεκτάριος