Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τις «γνωστές απειλές» κατά της Κύπρου και της Ελλάδας σχετικά με την τουρκική εισβολή του 1974, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει ακόμα την ίδια αποφασιστικότητα όπως και τότε.

Ο Ακάρ σε πρόσφατες δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα έχει στρέψει την προσοχή της στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Κύπρος είναι «εθνική τους υπόθεση».

«Έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα όπως και το 1974», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χολούσι Ακάρ λέγοντας ότι ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα των Τ/Κ.

Η «νέα» απειλή

Σε ομιλία του σε τελετή για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ο Τούρκος Υπουργός είπε «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ‘γαλάζια πατρίδα’ μας συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και των περιχώρων της».

«Η Κύπρος είναι δική μας εθνική υπόθεση. Οι απόψεις και προσεγγίσεις μας σε αυτό το θέμα είναι καθαρές», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι η Τουρκία είναι υπέρ μας βιώσιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο. «Πιστεύουμε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η ειρήνη, η γαλήνη και η σταθερότητα στο νησί. Επιδεικνύουμε μια θέση αρχής και στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού των πηγών της ανατολική Μεσογείου.

Από την άλλη, όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Τ/Κ αδελφών μας το 1974, έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα. Εμείς ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και δικά μας δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τ/Κ αδελφών μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Το Διεθνές Δίκαιο και η ήρεμη επίλυση προβλημάτων

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ως Τουρκία αναφέρονται «στο διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη φιλία, την επίλυση των προβλημάτων με ήρεμο και ήσυχο τρόπο, σε στρατηγική συνεργασία, στο πνεύμα συμμαχίας μέσα στο ΝΑΤΟ».

Ωστόσο ανέφερε πως «αν δεν μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών και των διαπραγματεύσεων, εμείς θα κινηθούμε μόνοι μας, λέμε ότι έχουμε και Β και Γ σχέδιο». «Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση απειλή.

Θέλω να γίνει καλά αντιληπτό», είπε ο Χουλούσι Ακάρ και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας, σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας, είμαστε υπέρ της εξέλιξης των γεγονότων με αυτό τον τρόπο».

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ / Καθημερινή Κύπρου