Τι αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Νέα κίνηση – 3ο Γεωτρύπανο», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι ανάμεσα στις χώρες που βρίσκεται σε επαφές η Τουρκία για την αγορά γεωτρύπανου είναι και η Νορβηγία, από την οποία αγόρασε και τα άλλα δύο, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει διεργασίες για την παραγωγή εγχώριων υλικών για τα γεωτρύπανα ώστε η Τουρκία να μην εξαρτάται από το εξωτερικό.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το "Φατίχ" και το "Γιαβούζ" επισπεύστηκαν οι διεργασίες για την αγορά και τρίτης πλατφόρμας» αναφέρει η «Γενί Σαφάκ», σημειώνοντας ότι με την κίνηση αυτή η Τουρκία θα αυξήσει τα πλοία για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στα πέντε.

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Άγκυρα συνεχίζει τα προληπτικά βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες της για απόκτηση τεχνογνωσίας και περαιτέρω έμπειρου προσωπικού στις ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητές της, ξεκινά προσπάθεια για παραγωγή εγχώριων υλικών και εκπαίδευση προσωπικού. Την εκπαίδευση και τη στελέχωση του νέου γεωτρύπανου με έμπειρο τουρκικό προσωπικό θα αναλάβει η θυγατρική της κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) η Offshore Technology Center (OTC).

Το «σήμα», όπως αναφέρει η «Γενί Σαφάκ», έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας πριν από λίγους μήνες ότι συζητείται η έλευση τρίτου πλωτού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακάρ: «Δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο»

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η Αθήνα επιχειρεί να διεθνοποιήσει στο ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, που έχει ανάψει «φωτιές», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υπερασπίζεται το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας προκλητικά πως «δεν αποτελεί απειλή» και δεν «παραβιάζει δικαιώματα» άλλων χωρών:

«Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών» δήλωσε χθες ο Χουλουσί Ακάρ.

«Παράλληλα με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται με αποφασιστικότητά και οι ενέργειες στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο», δήλωσε επίσης ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε», δήλωσε ο Ακάρ.

Το απόγευμα της Κυριακής η αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κυβέρνηση στην Τρίπολη επικύρωσε την συμφωνία με την Τουρκία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.