Χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωσαν κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να παραιτηθούν ομαδικά από τις έδρες τους στο κοινοβούλιο ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και την ορκωμοσία μιας μεταβατικής κυβέρνησης για να οργανώσει τίμιες εκλογές.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν μια ειρηνική πορεία, σε αντίθεση με τη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου, όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, βομβίδων κρότου-λάμψης και εκτοξευτήρων ύδατος για να εμποδίσει ομάδες διαδηλωτών να παραβιάσουν την είσοδο του κτιρίου της κυβέρνησης.

Ένστολοι αστυνομικοί και μερικές μονάδες με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών είχαν αναπτυχθεί σήμερα μπροστά από τους θεσμούς.

Ο επικεφαλής του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα κατηγορεί τον Ράμα για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Ράμα, από την πλευρά του, απευθύνεται συχνά με περιφρόνηση στην αντιπολίτευση, προκαλώντας την οργισμένη αντίδρασή της.

«Δεν είμαστε λαός της βίας, αλλά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και δεν θα δεχθούμε ποτέ μια κλοπή των ψήφων του λαού και δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις τσέπες των Αλβανών», δήλωσε ο Μπάσα.

«Σήμερα η χώρα δεν έχει νόμιμο κοινοβούλιο. Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία με έναν ληστοσυμμορίτη όπως ο Ράμα», δήλωσε ακόμη. «Και για τον Έντι Ράμα, η παραίτηση θα είναι απλώς η αρχή, θα τον οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όπως του αξίζει», πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε τη βούλησή της να επεκτείνει τις διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις.

Οι βουλευτές του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI) αποφάσισαν τη Δευτέρα να παραιτηθούν ομαδικά από τις έδρες τους, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο. Η ευρωπαϊκή διπλωματία χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «αντιπαραγωγική» και «εμπόδιο στη δημοκρατική λειτουργία στην Αλβανία».

Με τις 74 έδρες τους, συν μία υποστηρικτή τους από άλλο κόμμα, οι Σοσιαλιστές του Ράμα μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης.

Προειδοποιήσεις από ΕΕ, ΗΠΑ και ΟΑΣΕ

Μερικές ώρες πριν από τη διαδήλωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους αλβανούς πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν τη βία και τις λεκτικές προκλήσεις.

«Υπογραμμίζουμε και πάλι το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις ... όμως καταγγέλλουμε έντονα οποιεσδήποτε δηλώσεις πολιτικών ηγετών καλούν σε βία», υπογράμμισαν σε κοινή δήλωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Οι ενέργειες αυτές «υπονομεύουν την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτουν οι Μογκερίνι και Χαν.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα κάλεσε «όλους τους συμμετέχοντες στις σημερινές διαδηλώσεις να ασκήσουν ειρηνικά το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν και να απορρίψουν τη βία» και ζήτησε από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Εν τω μεταξύ, η παρουσία του ΟΑΣΕ στην Αλβανία εξέδωσε ανακοίνωση που δηλώνει ότι "η παρουσία του ΟΑΣΕ συμβουλεύει έντονα εναντίων κάθε προσπάθειας να υπονομευθεί η δημοκρατία μέσω της βίας, να αλλάξει η δημοκρατική διαδικασία μέσω μη δημοκρατικής πίεσης. Εκείνοι που ενεργοποιούν και προωθούν τη βία θα θεωρούνται υπεύθυνοι γι 'αυτό. Λυπούμαστε που οι προειδοποιήσεις τόσων φίλων και μακροχρόνιων εταίρων της Αλβανίας δεν εισακούστηκαν».

Διπλωματική κινητικότητα στα Τίρανα 

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι από τα κυριότερα διπλωματικά κέντρα που έχουν διαπιστευθεί στα Τίρανα έχουν εντατικοποιήσει τις συναντήσεις τους υπό το πρίσμα της πρόσφατης πολιτικής κρίσης στη χώρα. Οι συναντήσεις αυτές ακολουθούν την επίσημη δήλωση που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το IBNA.

Την Τετάρτη, ο Γερμανός πρεσβευτής στα Τίρανα, Susanne Schutz, πραγματοποίησε δύο χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης. Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον δημοκράτη ηγέτη Lulzim Basha, ενώ η δεύτερη συνάντηση ήταν με την ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη, Monika Kryemadhi. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αλβανικού Ελεύθερου Τύπου, οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν στην απόφαση της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει τις κοινοβουλευτικές εντολές της και στη διαμαρτυρία που αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα η αντιπολίτευση μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου. Ο πρεσβευτής της ΕΕ, Luigi Soreca, πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha.

Η στάση του Ράμα

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η αντιπολίτευση στην Αλβανία πραγματοποίησε μαζική διαδήλωση στο κέντρο των Τιράνων. Η διαδήλωση, η οποία είχε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, έγινε πολύ βίαιη καθώς διαδηλωτές άρχισαν να επιτίθενται εναντίον του κτιρίου της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση ζητά από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να διορίσει προσωρινή κυβέρνηση η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης για παραίτηση. Σε πρόσφατη συνέντευξη στην ιταλική ημερήσια εφημερίδα Corriere della Sera, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ή να διεξαγάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, IBNA

Φωτογραφία: Reuters