efsyn.gr

Απτόητος στην ίδια ρητορική για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, παρά τις έντονες επικρίσεις από Ε.Ε., Ελλάδα και Κύπρο.

Σε σημερινή του δήλωση ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι «η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, που απορρέουν απ’ το διεθνές δίκαιο».

«Μαζί με τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπό το διεθνές δίκαιο, ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύει πάντα τα δικαιώματα των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να μην επιτρέψουμε τετελεσμένα», δήλωσε ο Ακάρ στο πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, «κάλεσε την Ελλάδα σε κοινή λογική και συνεργασία και πρόσθεσε ότι οι πηγές ενέργειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα έπρεπε να λειτουργούν ως γέφυρα ειρήνης, διαλόγου και αμοιβαίας ανάπτυξης».

Οι νέες αυτές δηλώσεις απ’ την τουρκική πλευρά έρχονται μετά τις χθεσινές έντονες αντιδράσεις από Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει στο ερχόμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Λευκωσία επικεντρώνει τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών εντός του πεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός για μια τέτοια εξέλιξη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί κόστος για την Άγκυρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κάλεσε απ' την πλευρά του την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Επίσης, προειδοποίησε την Τουρκία ως προς τις συνέπειες για τις σχέσεις της με την Ε.Ε.

Την τουρκική απόφαση να προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις καταδίκασε με δήλωσή της και η Φεντερίκα Μογκερίνι, υπεύθυνη για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. απέρριψε τις δηλώσεις Μογκερίνι και κάλεσε τους πρωταγωνιστές εκτός ανατολικής Μεσογείου να σταματήσουν να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Άγκυρα δεν δέχεται συμβουλές για το θέμα των υδρογονανθράκων από αυτούς που δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Καμμένος ζητά αναβολή ψήφου εμπιστοσύνης

Εν μέσω της νέας τουρκικής προκλητικότητας, ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τον Έβρο την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, Σε δηλώσεις του απ’ την περιοχή, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. τόνισε ότι προέχει η ενότητα του ελληνικού λαού και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για την αντιμετώπιση της κρίσης την οποία δημιούργησε «η τουρκική προκλητικότητα».

«Η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα. Συνεχείς παραβιάσεις οδηγούνται σε εμπλοκές και αερομαχίες. Στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχουμε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, με την παρουσία παράνομα τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι σύμμαχοί μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αίγυπτος, το Ισραήλ καταδικάζουν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Βρισκόμαστε σε μία κρίση.

Αυτό που απαιτεί, αυτή τη στιγμή, η κατάσταση, είναι την ενότητα του ελληνικού λαού. Την ενότητα του έθνους, την ενότητα του λαού και του κλήρου, την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων.

Θέλω να ζητήσω από εδώ από τον Έβρο, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από τον πρωθυπουργό σε αυτές τις στιγμές ν’ αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας. Να αναβληθεί η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις, απαιτούν αυτή τη στιγμή τη συμπαράσταση όλων μας. Μία κοινή εθνική φωνή. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι οπλίτες και οι εθνοφύλακες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουν την ανάγκη μίας φωνής απ’ όλους μας. Είτε τον πολιτικό κόσμο, είτε τον ελληνικό λαό. Το έθνος ενωμένο πρέπει ν’ αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για αντιπαραθέσεις πολιτικές», δήλωσε ο κ. Καμμένος.
Ψυχραιμία, λέει ο Θεοδωράκης

Μήνυμα για την Τουρκία έστειλε απ’ τον Έβρο και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι: «Η αποφασιστικότητα στην φύλαξη των συνόρων μας και η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων στο Αιγαίο θα πρέπει να συνδυάζεται με την προσπάθεια διατήρησης ανοιχτών διαύλων διαλόγου της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία».

«Είμαστε υποχρεωμένοι σε μία αιώνια συμβίωση», πρόσθεσε, και όπως είπε «αυτό απαιτεί να εκμεταλλευόμαστε κάθε χαραμάδα συνεννόησης». «Οι εκρήξεις του Ερντογάν και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που προσπαθούν να ανεβάσουν το θερμόμετρο στο Αιγαίο απαιτούν ψυχραιμία», τόνισε και χαρακτήρισε υποκριτική την απαίτηση λαϊκιστών και συντηρητικών της Ευρώπης– ανάμεσα τους και ο κ.Βέμπερ- που ζητούν να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Από την μια τους πουλάνε όπλα και κάνουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Τουρκία και από την άλλη λένε ‘’να κοπεί κάθε συζήτηση με τους Τούρκους’’, εμείς όμως που ζούμε εδώ, πρέπει να ενθαρρύνουμε την συνεννόηση της Ευρώπης με την Τουρκία», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Συμπλήρωσε επίσης ότι στην Τουρκία υπάρχουν και ευρωπαϊστές οι οποίοι δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν μόνοι τους στον αγώνα που δίνουν για να στρέψουν την χώρα τους προς την Ευρώπη έτσι ώστε να γίνουν σεβαστά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και πρόσθεσε ότι αν διακόψουμε τις «επαφές» Ευρώπης – Τουρκίας θα προσφέρουμε άλλοθι στους σκληροπυρηνικούς της γειτονικής χώρας στην αναζήτηση συμμαχιών με δυνάμεις που πιθανόν να είναι εχθρικές με την Ε.Ε.