Φόβους για τη ζωή του συζύγου της εξέφρασε η γυναίκα του επικεφαλής της Ιντερπόλ, Γκρέις Μενγκ, μιλώντας στο BBC.

Σχεδόν ένα μήνα μετά τη μυστηριώδη εξαφάνισή του, τον περασμένο μήνα η Μενγκ, από όταν εκείνος έφυγε από τη Γαλλία για την Κίνα και ακόμα δεν έχει λάβει νέα του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας της Κίνας, ο Μενγκ Χονγκγουέι είναι υπό κράτηση στην Κίνα, για υπόθεση διαφθοράς.

Το ότι όμως η σύζυγός του δεν έχει μιλήσει μαζί της από τις 25 Σεπτεμβρίου, την έκαναν να χαρακτηρίσει «σκληρές και βρώμικες» τις Αρχές του Πεκίνου, ενώ εκτίμησε ότι, «πρόκειται για πολιτική δίωξη. Δεν είμαι σίγουρη ότι είναι ζωντανός».

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι αποτελεί πλέον στόχο, αφού δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα από κάποιον που της είπε ότι ξέρει που βρίσκεται μαζί με τα παιδιά της. Η οικογένεια, να σημειωθεί, βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας.

Συνήθως οι συγγενείς Κινέζων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε παρόμοια περιστατικά δεν εμφανίζονται κι έτσι το ότι η Μενγκ μίλησε δημοσίως είναι κάτι ασυνήθιστο.

«Αυτό δείχνει ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Δεν μπορώ να φανταστώ. Δεν υπάρχει όριο. Αυτό ισχύει για όλη την Κίνα τώρα », είπε και πρόσθεσε ότι, «γι’ αυτό πρέπει να ορθώσω το ανάστημά μου, δεν θέλω άλλες γυναίκες σαν κι εμένα».

Πριν από περίπου δέκα μέρες και μετά τη δημοσιοποίηση της εξαφάνισής του, το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος της Europol κρατείται «για δωροδοκία» και «ως ύποπτος για παράβαση του νόμου», από τη στιγμή που αφίχθηκε στη χώρα του.