Στους δρόμους απειλούσαν να βγουν σήμερα οι αστυνομικοί στη Γαλλία, μόλις μία ημέρα αφότου τα «Κίτρινα Γιλέκα» -σε άλλη μία κινητοποίησή τους- μπλόκαραν διόδια και πυρπόλησαν κάποια από αυτά. Στόχος των «Μπλε Γιλέκων», όπως ονόμασαν το «κίνημά» τους οι αστυνομικοί, είναι να διαμαρτυρηθούν εναντίον των περικοπών που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Μακρόν στα σώματα ασφαλείας, αλλά και για να πιέσουν για να πληρωθούν τις… υπερωρίες τους.

Τα σωματεία που εκπροσωπούν τα σώματα ασφαλείας υποσχέθηκαν μια «μαύρη μέρα για την αστυνομία». Οι επικεφαλής των ενώσεων των αστυνομικών προανήγγειλαν ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους στη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να έχουν με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, τότε από το πρωί οι αστυνομικοί θα παρέμεναν εντός των αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών, απαντώντας μόνο σε έκτακτα περιστατικά (λευκή απεργία). Μάλιστα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλείσουν κόμβους σε αυτοκινητόδρομους και άλλους δρόμους.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της αστυνομίας, οι βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν περικοπές της τάξης των 62 εκατομμυρίων ευρώ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση πέρασε χθες τροπολογία η οποία εξασφαλίζει ότι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στον σχεδιασμό κατά των διαδηλώσεων θα λάβουν άμεσα ένα πριμ 300 ευρώ έκαστος. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση Μακρόν εξέταζε αργά χθες το βράδυ (σε συναντήσεις με υπουργούς) να πάρει πίσω κάποια από τα μέτρα που έλαβε για να κατευνάσει την οργή των «Κίτρινων Γιλέκων».