Μετά τις έξι το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η αναμέτρηση εξελίσσεται σε θρίλερ.

Περίπου 60,4 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν το 20ο Bundestag, την Κάτω Βουλή της Γερμανίας, έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια πλήρους κυριαρχίας της Άνγκελα Μέρκελ. Περισσότεροι από 31 εκατ. ψηφοφόροι είναι γυναίκες και περίπου 29 εκατ. άνδρες.

Μετά τις 6 το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών. Θα υπολογιστούν με βάση τα δεδομένα των προσωρινών exit polls. Η καταμέτρηση των ψήφων θα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Αναμένονται παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβερνητική συμμαχία

Ο σχηματισμός της επόμενης κυβερνητικής συμμαχίας μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως και μήνες καθώς η Γερμανία αναμένεται να διερευνήσει με την ησυχία της τις ασυνήθιστες δυναμικές ενός μεταβαλλόμενου πολιτικού τοπίου. Η νέα Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει εντός ενός μηνός από τις εκλογές (26 Οκτωβρίου το αργότερο), αλλά δεν υπάρχει χρονικό όριο για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού. Μετά την αναμέτρηση του 2017 χρειάστηκαν πέντε μήνες για να αποκτήσει τη νέα της κυβέρνηση η Γερμανία  και δεν αποκλείεται η Άνγκελα Μέρκελ να βρίσκεται ακόμη στο πόστο της στην καγκελαρία μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τι θα σημάνει μια στροφή προς τα αριστερά της Γερμανίας

Τις διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό  ξεκινά ο υποψήφιος του κόμματος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές κι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτός ενδέχεται να είναι ο Όλαφ Σολτς, που είχε στα χέρια του το τιμόνι της γερμανικής οικονομίας στη διάρκεια της πανδημίας ως υπουργός Οικονομικών, ενώ οι επιθυμητοί εταίροι του SPD, οι Πράσινοι ενδέχεται να διπλασιάσουν τον αριθμό των εδρών τους στη Βουλή.

SPD και Πράσινοι δεν αποκλείεται να συμπράξουν με τους Φιλελεύθερους και να επιχειρήσουν –παρά τα φρένα που θα θελήσουν να βάλουν οι τελευταίοι -  μια στροφή της οικονομικής ατζέντας της Γερμανίας προς τα αριστερά σε θέματα αύξησης των κοινωνικών δαπανών και της φορολόγησης των πλουσιότερων καθώς οι πολιτικοί ηγέτες επιμένουν στην ψηφιοποίηση και σε φιλικές προς το κλίμα πολιτικές και η αγωνία για τυχόν σώρευση κρατικού χρέους δείχνει κάπως να υποχωρεί. Σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπερζέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της ING, «η συμμετοχή Πρασίνων και Φιλελευθέρων σε κυβερνητικό συνασπισμό θα φέρει τις πιο φρέσκιες, καινοτόμες δυνάμεις που είχε εδώ και καιρό κυβέρνηση στη Γερμανία».

Οι τελευταίες εμφανίσεις των υποψηφίων διαδόχων της Μέρκελ

Ο επικεφαλής και υποψήφιος καγκελάριος της CDU, Άρμιν Λάσετ έκανε χθες την τελευταία του προεκλογική εμφάνιση με την Μέρκελ στο πλευρό του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Άαχεν. Η απερχόμενη «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας τόνισε ότι το διακύβευμα των σημερινών εκλογών είναι η διατήρηση της «σταθερότητας» και η διασφάλιση «ότι η νεολαία θα έχει μέλλον και θα μπορούμε να ζούμε με ευημερία», στόχοι τους οποίους, όπως τόνισε, ο Λάσετ έδειξε στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας ότι μπορεί να κυνηγήσει με «καρδιά και πάθος».

Ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς επέλεξε την εκλογική του περιφέρεια στο Πότστνταμ για το φινάλε της προεκλογικής του καμπάνιας. Στην ομιλία του επέμεινε στο βασικό του σύνθημα της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ την πρώτη χρονιά της θητείας της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα αναφέρθηκε στις ανησυχίες πολλών ψηφοφόρων για την κλιματική αλλαγή – έτερο θέμα που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία.

Στις δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας τα ποσοστά του SPD κυμαίνονται μεταξύ 24% και 26% και των Xριστιανικών Kομμάτων μεταξύ 21% και 25%. Στις περισσότερες όμως έρευνες η ποσοστιαία διαφορά των δύο πολιτικών δυνάμεων κινείται εντός του «στατιστικού λάθους», που είναι, ανάλογα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 2,5%-3%.

Με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων προκύπτουν οι ακόλουθοι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί:

SPD-CDU/CSU, SPD-FDP-Πράσινοι

SPD-Πράσινοι-Αριστερά

CDU/CSU-FDP-Πράσινοι.

Επειδή κανένα άλλο κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί του, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται εκτός κυβερνητικού κάδρου.

Γερμανικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες για την μετά Μέρκελ εποχή - Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά SPD-CDU - Στο 40% οι αναποφάσιστοι (newpost.gr)