Μια ιστορική σύνοδος πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Μόντρεαλ του Καναδά. Είναι η πρώτη φορά που μόνο γυναίκες υπουργοί των Εξωτερικών συναντήθηκαν και δεσμεύθηκαν να εργαστούν ώστε να επικρατήσει «μια γυναικεία προοπτική» στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Στη σύνοδο συμμετείχαν η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, η επικεφαλής την Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, και οι ομόλογοί τους από τη Νότια Αφρική, την Ανδόρα, τη Βουλγαρία, τη Κόστα Ρίκα, την Κροατία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Γκάνα, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, την Ινδονησία, την Κένυα, τη Ναμίμπια, τη Νορβηγία, τον Παναμά, τη Ρουάντα, τη Σουηδία και τη Σάντα Λουτσία.

«Η σύνοδος αποτελεί για τις γυναίκες υπουργούς Εξωτερικών μια ιστορική ευκαιρία να εφαρμόσουν τη γυναικεία προοπτική σε θέματα της διεθνούς τάξης», εξήγησε η συμπρόεδρος της συνόδου, Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ μετά το πέρας των εργασιών.

«Δεν συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις γυναίκες (…), όμως συζητήσαμε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας, από τη Συρία έως την Ουκρανία, τη Νικαράγουα, την πρόληψη των συγκρούσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη», εξήγησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία μαζί με την Κρίστια Φρίλαντ ήταν οι δύο πολιτικοί που εμπνεύστηκαν αυτή τη σύνοδο.

Όπως σημείωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, τα αποτελέσματα της διαβούλευσής τους θα διαφανούν και στη διάρκεια των υπουργικών συνόδων στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα.

Οι γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικά άτυπες συνόδους, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. «Φυτέψαμε τον σπόρο, ο οποίος πιστεύω ότι θα γίνει ένα φυτό που θα δημιουργήσει όμορφα άνθη», τόνισε.

Με την ευκαιρία της συνόδου των γυναικών υπουργών Εξωτερικών, η Καναδή Φρίλαντ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Καναδά σκοπεύει σύντομα να δημιουργήσει την πρώτη θέση πρεσβευτή για το πρόγραμμα του ΟΗΕ που θα αφορά τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια (WPS). Το πρόγραμμα, που βασίζεται στην απόφαση 1325 του ΟΗΕ, έχει στόχο να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο και να καταπολεμήσει τη σεξουαλική βία στις συγκρούσεις.

Μετά το πέρας της συνόδου το Σάββατο το απόγευμα οι γυναίκες υπουργοί κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο που έχει ανεγερθεί σε πάρκο του Μόντρεαλ προς τιμή των 14 γυναικών που σκοτώθηκαν το 1989 σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στο Πολυτεχνείο της πόλης. Ο δολοφόνος, που είχε βάλει στο στόχαστρό του αποκλειστικά γυναίκες, είχε τραυματίσει ακόμη 14 ανθρώπους.