Μόνο με μοριακό τεστ και καραντίνα 10 ημερών η είσοδος στη χώρα...


Το Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει όλες τις ταξιδιωτικές του διόδους από το πρωί της Δευτέρας για να «προστατευτεί από τον κίνδυνο ακόμη αγνώστων νέων στελεχών» του κορωνοϊού, όπως... δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.   

Όποιος ταξιδεύει στη χώρα από το εξωτερικό θα πρέπει να επιδεικνύει αρνητικό μοριακό τεστ Covid ενώ παράλληλα, απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα για ταξιδιώτες από τη Νότια Αμερική και την Πορτογαλία, μετά από ανησυχίες σχετικά με μια νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Βραζιλία.

   Όλες οι ταξιδιωτικές δίοδοι θα κλείσουν από τις 04:00 τοπική ώρα τη Δευτέρα. Μετά από αυτό, οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για έως και 10 ημέρες, εκτός εάν μετά από πέντε ημέρες παρουσιάσουν αρνητικό τεστ.  

 Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι τα νέα μέτρα θα ισχύουν έως τουλάχιστον τις 15 Φεβρουαρίου.   

Τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης την Παρασκευή έδειξαν επίσης ότι καταγράφηκαν άλλα 55.761 νέα κρούσματα ενώ την προηγούμενη είχαν καταγραφεί 48.682.   Εν τω μεταξύ, περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον πεθάνει από τον ιό από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.  

 Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου από την Downing Street, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι "ζωτικής σημασίας" να ληφθούν επιπλέον μέτρα τώρα "όταν μέρα με τη μέρα κάνουμε τέτοια βήματα για την προστασία του πληθυσμού".  

 «Ακριβώς επειδή έχουμε την ελπίδα αυτού του εμβολίου και τον κίνδυνο νέων στελεχών που προέρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να λάβουμε επιπλέον μέτρα τώρα για να εμποδίσουμε την είσοδο αυτών των στελεχών στη χώρα».  

 Ο Τζόνσον, ο οποίος είπε ότι τα μέτρα θα ισχύουν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από συνομιλίες με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εντείνει την επιβολή των μέτρων στα σύνορά όλης της χώρας.   

Αφού αρχικά ανακοίνωσε ότι όλοι οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ, η κυβέρνηση διευκρίνισε στη συνέχεια ότι καταργεί τις «εξαιρέσεις» για τους ταξιδιώτες από ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία και στο εξής όλοι όσοι φτάνουν από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών.   

Η Trade body Airlines UK δήλωσε ότι στήριξε τους τελευταίους περιορισμούς «με το δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα τους αφαιρούσε όταν θα είναι ασφαλές να το πράξει».  

 Ο διευθύνων σύμβουλος Tim Alderslade δήλωσε ότι οι ειδικοί δίοδοι ταξιδιών που εισήχθησαν το καλοκαίρι, επιτρέποντας σε άτομα που ταξιδεύουν από ορισμένες χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων Covid να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα κατά την άφιξη, ήταν «σωτήριο για τη βιομηχανία».   

«Αλλά τα πράγματα αλλάζουν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία» σημείωσε.  

 Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι μόλις εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι στα μέσα Φεβρουαρίου «θα σκεφτούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για την άρση των περιορισμών».  

 Η Αγγλία βρίσκεται επί του παρόντος σε εθνικό lockdown, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν στο σπίτι και μπορούν να βγουν μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όπως ψώνια, άσκηση ή εργασία αν δεν μπορούν να το κάνουν από το σπίτι.   

Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται σε μεγάλο μέρος της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με πληροφορίες του BBC 

nonews-news.com