Το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας και η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC), που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι τη Δευτέρα (21 Ιανουαρίου), στο πλαίσιο ανάληψης της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου από τη Ρουμανία.

Η ατζέντα των προτεραιοτήτων της ρουμανικής προεδρίας πρόκειται να κινηθεί γύρω από 4 βασικούς άξονες: σύγκλιση, ασφάλεια, ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία σε διεθνές επίπεδο και μια Ευρώπη με κοινές αξίες.
Οικονομική και κοινωνική συνοχή στο επίκεντρο της ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ

Με κεντρικό σύνθημα «Cohesion, a common European value» άνοιξε την παρουσίαση του προγράμματος προτεραιοτήτων της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, Lucian Fatu

Την Ελλάδα εκπροσώπησε η βουλευτής και μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Μαρία Τριανταφύλλου, ενώ στους κεντρικούς ομιλητές περιλαμβάνονταν η αντιπρόεδρος της ρουμανικής κυβέρνησης για Θέματα Υλοποίησης Στρατηγικών Συνεργασιών, Ana Birchall, η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας, Daniel Daianu.

«Πρέπει να εστιάσουμε σε δύο σημεία, προκειμένου να κατακτήσουμε μια ασφαλέστερη Ευρώπη: στο μεταναστευτικό ζήτημα και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ανέφερε στην παρέμβασή της η κ. Τριανταφύλλου.

Αναφορικά με την μεταναστευτική κρίση, η βουλευτής τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτελεσματική καταπολέμηση των παράνομων δικτύων μετανάστευσης και ταυτόχρονα στην εξεύρεση πολιτικών που θα ενισχύσουν την ομαλή και νόμιμη μετανάστευση εντός των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και στην αντιμετώπιση των αιτίων όπως οι πόλεμοι και η βαθιά οικονομική ανισότητα».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών και η ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας κρίνονται απαραίτητες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μετάλλαξης, καθώς οι σκληρές πολιτικές που ασκήθηκαν σε συνδυασμό με την απουσία δημοκρατικής και κοινωνικής ατζέντας οδήγησαν βαθμιαία σε υποτίμηση των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, του σεβασμού και της συνεργασίας», πρόσθεσε.

Τέλος, η κ. Τριανταφύλλου τόνισε ότι είναι απαραίτητο να δυναμώσει η φωνή των πολιτών και να αποκτήσουν κύρος οι θεσμοί και οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές διαδικασίες.