Κοντά στην ολοκλήρωση της ναυπήγησης του πρώτου πολεμικού της πλοίου με τεχνολογία stealth που θα του επιτρέπει να αποφεύγει τον εντοπισμό από εχθρικά ραντάρ βρίσκεται η Ρωσία, όπως ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.

Η καρίνα της κορβέτας Mercury, του πρότζεκτ 20386 όπως αποκαλείται, έχει ήδη ολοκληρωθεί και το σκάφος αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας τον ερχόμενο χρόνο, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.


Ένα μοντέλο της κορβέτας είχε παρουσιαστεί το 2016 σε στρατιωτική έκθεση στη Ρωσία
Η κορβέτα θα έχει μήκος 109 μ., βάρος 30 τόνων και θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων με αυτονομία 5.000 μιλίων, ενώ το πλήρωμά της θα αποτελείται από 80 άτομα. Θα διαθέτει επίστρωση με ειδική βαφή που θα απορροφά τα ραδιοκύματα καθώς και ειδικό σχήμα με ελάχιστες προεξοχές με ανοίγματα στην επιφάνεια της, ενώ θα εξοπλισθεί με πυραύλους κρούζ, αντιαεροπορικούς πυραύλους και πυροβόλα και θα μπορεί να αναπτύσσει ανθυποβρυχιακή δράση.


Η Ρωσία έχει εφαρμόσει τεχνολογία stealth με ειδική επίστρωση σε κάποια από τα πολεμικά της πλοία, αλλά τα δεν είναι πλήρως εξοπλισμένα με τεχνολογία stealth, λέει το RIA. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις της Δύσης. Οι πολιτικές σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από την κατάρρευση το 1991 της ΕΣΣΔ. Πριν την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 η Ρωσία φερόταν έτοιμη να βάλει στο συρτάρι τα σχέδια για πολεμικό σκάφος με τεχνολογία stealth. Στρατιωτική πηγή είχε πει το 2013 στην εφημερίδα Izvestia ότι πλοίο αυτό θα ήταν πολύ ακριβό - καθώς το κόστος ναυπήγησής του εκτιμάτο τότε στα 18 δισ. ρούβλια (κάπου 200 εκατ. ευρώ) – όπως λίαν δαπανηρός θα ήταν και ο εξοπλισμός του.


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosia-polemiko-pl...