Μανωλης Κωστιδης

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απαντώντας στα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος για τα έξι ναυτικά μίλια και την άδεια που ζήτησαν για να εισέλθουν σε αυτά τα τουρκικά μαχητικά τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει το παρακικρό.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έδωσε απάντηση στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, σχετικά όσα δήλωσε σχετικά με την άδεια που ζήτησαν τουρκικά μαχητικά για να εισέλθουν στο FIRΑθηνών . Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Η Τουρκία σχετικά με το FIR,  θα συνεχίσει την ίδια πρακτική που εφαρμόζει μέχρι και σήμερα’». Oυσιαστικά ο Ακάρ ξεκαθαρίζει πως τα τουρκικά μαχητικά θα συνεχίζουν να μην καταθέτουν σχέδια πτήσης.

Πάντως για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις γεωτρήσεις αναφέρθηκε ο Ακάρ. Ο οποίος τόνισε πως «δεν θα υποχωρήσουμε . Είναι υποχρέωση μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας στην γαλάζια πατρίδα. Στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν θα μπορέσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα αν δεν πει η Τουρκία το ᾽᾽ναι᾽᾽. Αυτό δεν θα μπορείτε να μας το επιβάλετε όποιος κι αν βρεθεί από πίσω σας. Δεν απεμπολούμε των δικαιωμάτων μας».’

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου, Χάμι Ακσόι, τόνισε πως η Τουρκία αναγνωρίζει ως εναέριο χώρο της Ελλάδας τα έξι ναυτικά μίλια και υποβάλουν σχέδιο πτήσεις μόνο γι’ αυτά.

«Όπως είναι γνωστό, μια χώρα που θέλει να κάνει χρήση του εναέριου χώρου μιας άλλης χώρας, έχει την υποχρέωση να ζητήσει την άδεια και για πολιτικές αλλά και για στρατιωτικές πτήσεις. Όπως είναι φυσικό, η χώρα μας αναγνωρίζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος που εκτείνεται στα 6 μίλια και σε πτήσεις προς την Ελλάδα και σε πτήσεις που γίνονται μέσω της Ελλάδος κάνει αίτηση άδειας, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και συμβάσεις. Αυτή, δεν είναι μια νέα πρακτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αίτημα για είσοδο στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας ζήτησαν οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές προκειμένου να εισέλθουν μαχητικά αεροσκάφη σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε το γεγονός ως ιδιαιτέρως θετικό καθώς για πρώτη φορά – όπως υποστήριξε – οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση καθώς έως σήμερα προτιμούν να παραβιάζουν το ελληνικό FIR και να μην δίνουν σχέδια πτήσης.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε βέβαια πως η κίνηση της γειτονικής χώρας εντάσσεται σε πρωτόκολλο που προβλέπει την αποφυγή των εντάσεων σε εορτές όπως άλλωστε είναι η σημερινή που εορτάζει ο αρχάγγελος Μιχαήλ και η Πολεμική Αεροπορία.