Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, έστειλε επιστολή στους ευρωπαίους ομόλογούς του, της Ε.Ε, ζητώντας τους μια κοινή αντιμετώπιση της μεγάλης εισροής των 4.000 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Όμως, μόνο ένας ανταποκρίθηκε.

Μιλώντας στις 6 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο έλληνας Υπουργός είπε ότι υπάρχουν 4.000 ασυνόδευτα ανήλικα άτομα, στα ελληνικά νησιά, που ζούνε σε συνθήκες «που δεν τιμούν την Ε.Ε».

Ο Χρυσοχοίδης έστειλε πρόσφατα μια επιστολή στην Ε.Ε-27, ζητώντας τους να βοηθήσουν εθελοντικά ώστε να μοιραστεί αυτό το φορτίο. Όμως έλαβε ελάχιστες απαντήσεις.

«Μόνο ένα κράτος μέλος απάντησε. Δεν πρόκειται για κανόνες ή αλληλεγγύη, είναι ζήτημα πολιτισμού», είπε.

Ο Υπουργός κάλεσε τα κράτη μέλη της Ε.Ε να αναλάβουν την ευθύνη τους για την προσφυγική κρίση, καθώς και να βοηθήσουν στην εφαρμογή της δήλωσης μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας, του Μαρτίου 2016.

«Η Ελλάδα με αξιοπρέπεια και χωρίς βοήθεια, προσπαθεί καθημερινά να αντιμετωπίσει τις ροές των ανθρώπων».

Επίσης παρουσίασε, το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την ελάφρυνση τις εισροής των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, με τη μεταφορά των 4.000 ατόμων, στην ενδοχώρα.

«Μόλις δυο εβδομάδας μετά την απόφαση αυτή, έφθασαν στα ελληνικά νησιά και άλλοι 2.000 πρόσφυγες», είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Ιούλιο, η ροή από την Τουρκία ήταν διαχειρίσιμη, όμως μετά τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση κατά 120%.

Επίσης άσκησε κριτική για τη στάση εκείνων των κρατών μελών που δεν αποδέχονται τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι με το να στρέφουν την πλάτη τους ή να κλείνουν τα σύνορά τους, δεν ξεφεύγουν από αυτή την ανησυχητική κατάσταση.

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιτίθενται κατά του Erdogan

Εντωμεταξύ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές απ΄ όλα τα κόμματα επιτέθηκαν στον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan και άσκησαν κριτική στα σχέδια του για την επανεγκατάσταση των Σύριων προσφύγων σε μια “ασφαλή ζώνη” στη βόρεια Συρία.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Maciej Popowski, είπε ότι η Ε.Ε δεν θα δώσει ευρώ για την μετεγκατάσταση των προσφύγων, εάν δεν είναι εθελοντική και δεν υποστηρίζει μια δυναμική δημογραφική αλλαγή στη βόρεια Συρία, όπως προωθεί η Τουρκία.

Μέχρι στιγμής η Ε.Ε παρείχε περίπου 15 δις ευρώ, ως χρηματοδότηση στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

Επίσης πολλοί ευρωβουλευτές επέκριναν τις κυβερνήσεις της Ε.Ε λέγοντας ότι «έγιναν πολιτικοί όμηροι των εκβιασμών του Erdogan»