Συντάκτης:
efsyn.gr

Την αποστολή πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα του Αζόφ σχεδιάζει η Ουκρανία, ένα μήνα μετά την κατάληψη πλοίων της από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και την αναζωπύρωση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία. Για «πρόκληση» μιλάει η Ρωσία, που κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση για ανεύθυνη συμπεριφορά.

Ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάνταρ Τουρτσίνοφ, η αποστολή των πολεμικών πλοίων είναι αναγκαία ώστε να αποτραπεί η Ρωσία από το πετύχει πλήρη έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας.

Μιλώντας στο BBC ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι είναι ουσιώδες για το Κίεβο να αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή, διότι αν η Ουκρανία υποχωρήσει, τότε η Ρωσία θα αποκτήσει έλεγχο των θαλάσσιων οδών και θα επιβάλει τη θέλησή της.

«Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική», υποστήριξε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι θα καλέσει πάνω στα πλοία αντιπροσώπους διεθνών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Επίσης, δήλωσε ότι θα αναπτύξει πυραύλους και άλλα όπλα στα ουκρανικά παράλια, ικανούς να καταστρέψουν τη γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Από την πλευρά της η Ρωσία, μέσω της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις δηλώσεις του Ολεξάνταρ Τουρτσίνοφ.

Όπως είπε, αν το Κίεβο πραγματοποιήσει το σχέδιό του, το μόνο που θα πετύχει θα είναι η κλιμάκωση της έντασης και θα εκτροχιάσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για αντιμετώπιση της κρίσης, που ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου, όταν ρωσικά πολεμικά πλοία κατέλαβαν ουκρανικά και συνέλαβαν τους ναύτες που επέβαιναν σε αυτά.

Το επεισόδιο αυτό επέτεινε την κρίση μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και τις ένοπλες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ των αυτονομιστών φιλορώσων και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, με αφορμή τα γεγονότα της 25ης Νοεμβρίου επέβαλε στρατιωτικό νόμο, ενώ έχει καλέσει εφέδρους για εκπαίδευση και έχει κλείσει τα σύνορα σε όλους τους Ρώσους πολίτες από 16 έως 60 ετών, συντηρώντας το πολεμικό κλίμα.