Ήταν 1η Ιανουαρίου του 2021 όταν γινόταν γνωστό πως έμπαιναν στην τελική φάση οι δοκιμές για το «υπερόπλο» της Ρωσίας, το πυραυλικό σύστημα S-500, και πως ο σχεδιασμός ήταν να ενταχθούν στο οπλοστάσιο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εντός του 2021.

Στις 20 Ιουλίου έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα πλάνα από την εκτόξευση των νέων πυραύλων.

Σήμερα, 13 Οκτωβρίου, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μόσχα, Αχιλλέας Πατσούκας, μετέδωσε πως πηγή προσκείμενη στο Ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε στο πρακτορείο TASS πως “το πρώτο σύνταγμα των προηγμένων ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-500 παραδόθηκε σε στρατιωτική μονάδα και πλέον φυλάει τον εναέριο χώρο της Μόσχας”.

Η πηγή δεν διευκρίνισε ούτε την στρατιωτική μονάδα, ούτε και την ημερομηνία που οι S-500 τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Πάντως κατά την ίδια, το δεύτερο σύνταγμα S-500 θα παραδοθεί στα ρωσικά στρατεύματα το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο εναέριος χώρος πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα και την Κεντρική Βιομηχανική Περιοχή, φυλάσσεται από τον 15ο Στρατό Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (Ειδικού Σκοπού).

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε στις 16 Σεπτεμβρίου ότι το τελευταίο σύστημα αεράμυνας S-500 Prometey είχε ολοκληρώσει τις δοκιμές και οι πρώτοι εκτοξευτές παραδόθηκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας πυραύλων S-500 το οποίο θα αντικαταστήσει τους S-400 παράγεται από το Almaz-Antey Concern και έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά μέσα αεροπορικής και διαστημικής επίθεσης από εχθρό, σε όλο το εύρος των υψών και ταχυτήτων.

Το νέο πυραυλικό σύστημα θεωρείται τόσο προηγμένο, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ακόμη και «αντίπαλων» δυνάμεων, με Κινέζο αναλυτή να δηλώνει το περασμένο καλοκαίρι πως το Πεκίνο θα έπρεπε να δηλώσει υποψηφιότητα για την απόκτησή του, εφόσον αυτό γίνει διαθέσιμο για εξαγωγή.

Πηγή: Με πληροφορίες από ertnews.gr / Αχιλλέας Πατσούκας