Μία κίνηση «καλής θέλησης» των ΗΠΑ έρχεται τώρα να τους στοιχειώσει, καθώς η δύναμη αμερικανικών F-16 που είχε σταλεί στο Ιράκ για προστασία πλέον βρίσκεται… απροστάτευτη!

Τα ιρακινά μαχητικά F-16 μπορεί να γίνουν ένα νέο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως η βάση φιλοξενίας τους απειλείται από ιρακινές πολιτοφυλακές προσκείμενες στην Τεχεράνη.

Το Ιράκ διαθέτει περίπου 34 F-16, που βρίσκονται στην αεροπορική βάση Balad, και φυλάσσονται από Ιρακινούς στρατιώτες. Στη βάση υπήρχε επίσης αμερικανικό πολιτικό προσωπικό, που εξασφάλιζε την ομαλή υποστήριξη των αεροσκαφών, αλλά απομακρύνθηκε τον Ιανουάριο. Η φυγή ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα, αναφέρει το «Foreign Policy».

Η ανησυχία ότι τα αεροσκάφη, τα όπλα ή εξαρτήματα με αμερικανική τεχνολογία κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια πολιτοφυλάκων εντάθηκε μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανικό drone, στις 3 Ιανουαρίου. Ακολούθησε ιρανική πυραυλική επιδρομή κατά αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ και επιθέσεις χαμηλότερης έντασης συνεχίζονται από τις πολιτοφυλακές.

Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι οι οργανώσεις μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισέλθουν στη βάση, αλλά διαβεβαιώνουν πως έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα. Αφότου το ξένο προσωπικό έφυγε, τα ιρακινά F-16 πετούν λιγότερο, για να μειωθούν οι απαιτήσεις υποστήριξης.

Με πληροφορίες από: Foreign Policy