Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, υπογράμμισε σήμερα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Πεκίνο έχει ειρηνικούς σκοπούς στις διεθνείς σχέσεις του και δεν θα επιδιώξει ποτέ ούτε να εισβάλει ούτε να εκφοβίσει άλλες χώρες, ούτε να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο.

Η ομιλία του Σι Τζινπίνγκ προβλήθηκε λίγη ώρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρτογράφησε μια νέα εποχή ανταγωνισμού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Κινέζος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα σταματήσει να κατασκευάζει μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Κίνα «θα εντείνει τη στήριξή της σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, για να δώσει ώθηση στην πράσινη ενέργεια», πρόσθεσε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, απαντώντας έτσι στα αιτήματα πολλών οργανισμών προστασίας του περιβάλλοντος.

Κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν ζητήσει από το Πεκίνο να μη χρηματοδοτεί πλέον τέτοια έργα στο εξωτερικό.

Ο Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε ότι η δέσμευση του Πεκίνου είναι να πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα «πριν από το 2060».

Όσον αφορά την πανδημία, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι στόχος είναι η Κίνα να παράσχει 2 δισ. δόσεις εμβολίων για την Covid-19 σε όλον τον κόσμο μέχρι τα τέλη του έτους.

Σι Τζινπίγκ στον ΟΗΕ: Η Κίνα δεν πρόκειται να εκφοβίσει ή να εισβάλει σε άλλες χώρες | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr