Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εκτιμά ότι η παράταση καταβολής τόκων για την Ελλάδα θα κοστίζει 34 δισ. ευρώ, όπως...

αναφέρει η γερμανική FAZ που επικαλείται σχετικό έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που υιοθέτησε το Eurogroup στα τέλη του Ιουνίου, περιλαμβάνεται παράταση των δανείων κατά δέκα έτη με μέση διάρκεια 42,5 ετών και αναβολή πληρωμής των τόκων και εξόφλησης των κεφαλαίων έως το 2032/2033.

«Ο όγκος της επιπρόσθετης παράτασης καταβολής των τόκων πάνω από δέκα χρόνια εξαρτάται από τα πραγματικά επιτόκια και εκτιμάται σήμερα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι ανέρχεται σε περίπου 34 δισ. ευρώ», φέρεται να απάντησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε από τον βουλευτή του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Οτο Φρίκε (η FAZ αναφέρει ότι έχει στη διάθεσή της το έγγραφο-απάντηση του υπουργείου). 

Η FAZ αναφέρει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως η καταβολή των επιτοκίων μετά την παράταση θα πρέπει να ξεκινήσει από την Ελλάδα μετά το 2033.

Σημειώνεται επίσης ότι την 1η Αυγούστου, η γερμανική Επιτροπή Προϋπολογισμού θα συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα σε ειδική συνεδρίαση, με το FDP και το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να κατηγορούν τη γερμανική κυβέρνηση πως ουσιαστικά έχει εγκρίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο Φρίντριχ Χάινεμαν του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών δήλωσε στη FAZ ότι η πολιτική της συνέχισης των προθεσμιών-παρατάσεων και της αναβολής καταβολής τόκων είναι στην πραγματικότητα «αναβολή της πτώχευσης». Όπως είπε, «οι απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας υφίστανται ως προς την ονομαστική τους αξία μόνο στα χαρτιά, δεν είναι σε καμιά περίπτωση πραγματική αξία».

Τέλος, η FAZ φιλοξενεί και τις δηλώσεις του Eκαρντ Ρέμπεργκ (εκπρόσωπος προϋπολογισμού της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης), ο οποίος απορρίπτει τα περί «κουρέματος»: «Οι μεγαλύτερες περίοδοι αποπληρωμής των δανείων και η παραίτηση από υψηλότερα επιτόκια δεν αποτελούν ούτε κούρεμα του χρέους, ούτε τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εσφαλμένοι», δήλωσε...