«Φρένο» ΗΠΑ σε Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ


Παρά τη σαφή καταδίκη τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ των προκλητικών της ενεργειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν συνεχίζει το κρεσέντο επιθετικών κινήσεων και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων αλλά και να επιβάλει τη στρατηγική του για συνεκμετάλλευση των πόρων, αγνοώντας το διεθνές Δίκαιο.

Τα τελευταία 24ωρα οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παραλίγο να πάρουν νέα τροπή, καθώς χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, άφησε να εννοηθεί πως η Λευκωσία έχει πληροφορίες ότι η Τουρκία, με κάποιο τρόπο, διαθέτει μελέτες για το τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Κούσιος ξεκαθάρισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αφήνει καμία υπόνοια ότι τα στοιχεία δόθηκαν στην Άγκυρα από τις εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL «Φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια για τις εταιρείες», είπε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, σήμερα, με νέες του δηλώσεις, ο κ. Κούσιος απέδωσε τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη χθεσινή του δήλωση σε γλωσσικό ατόπημα και σε λανθασμένη, από μέρους του, χρήση της λέξης «υποκλοπή».

Παράλληλα, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Κούσιος χαρακτήρισε τη νέα τουρκική πρόκληση με το «Γιαβούζ», «ληστρική επιδρομή» και «πειρατεία» και υπέδειξε ότι χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιβουλή και να μην αναλωνόμαστε σε αχρείαστες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.

«Φρένο» ΗΠΑ σε Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η «πειρατική» ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να κάνει γεωτρήσεις, καταγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή τόσο από την Ελλάδα όσο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα, με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε σε αυστηρούς τόνους την Άγκυρα να βάλει φρένο σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες εντός των υδάτων της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την παρουσία του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ προκλητικό βήμα που θα δημιουργήσει εντάσεις στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε μία ημέρα ημέρα μετά την επιστολή στήριξης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα παραπάνω στοιχεία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην Ελλάδα».

newpost.gr