Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «Πηγή Ειρήνης» του Ερντογάν που έχει βάψει με αίμα τη Συρία - Συμμαχούν Κούρδοι-Ασαντ, τελειώνει την Τουρκία ο Τραμπ

Το αιματοκύλισμα στη Συρία με την ανοχή της Δύσης συνεχίζεται, ωστόσο, Ευρώπη και ΗΠΑ αποφασίζουν να επιβάλλουν κυρώσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο... παιχνίδι μπαίνει πλέον και η Ρωσία, με τη Μόσχα να ανάβει το «πράσινο φως» στη Δαμασκό για να κινηθεί η πολεμική μηχανή του Άσαντ προς τα τουρκικά σύνορα.

Φαίνεται πως υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις, τονίζει ο ανταποκριτής του Open TV στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, καθώς τα ρωσικά και τα συριακά μέσα μεταδίδουν ότι ο συριακός στρατός κινείται όλη τη νύχτα κοντά στα τουρκικά σύνορα για να συνδράμει τους Κούρδους και να προστατέψει τα εδάφη του από τον Ερντογάν που προελαύνει. Με την παρότρυνση και την πρωτοβουλία της Μόσχας, αλλά και με την καθοδήγηση των Ρώσων αξιωματικών ο συριακός στρατός κινείται προς τα τουρκικά σύνορα και πλέον το... παιχνίδι χοντραίνει.

Δεν έχει ξεκινήσει η χερσαία «Πηγή Ειρήνης»

Η ανταποκρίτρια του Open TV, Μαρία Ζαχαράκη, που βρίσκεται στην πόλη Ατσάκαλε, όπου «κάθε μέρα πέφτουν όλμοι στο συριακό έδαφος στην Ταλ Αμπιάντ και οι Κούρδοι απαντούν με οβίδες» τονίζει ότι «ο αριθμός των θυμάτων μεγαλώνει, πολλοί περισσότεροι είναι οι άμαχοι που πέφτουν νεκροί, ενώ υπάρχουν πολλά νεκρά παιδιά και γενικός ξεριζωμός. Η Τουρκία δεν έχει ανοίξει τα σύνορα και οι πρόσφυγες του πολέμου πηγαίνουν σε πιο ασφαλείς περιοχές, στην ενδοχώρα, εκεί που κάνει κουμάντο ο Άσαντ.

Την ώρα που η Τουρκία υποστηρίζει ότι προελαύνει και μπαίνει ολοένα και πιο βαθιά στο συριακό έδαφος, υπάρχει η συμφωνία Κούρδων-Ασαντ για να πολεμήσουν στο ίδιο πλευρό. Οι Κούρδοι γνωρίζουν ότι στο πεδίο της μάχης είναι πιο σκληραγωγημένοι και μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους Τούρκους, ωστόσο, υστερούν από αέρος και γι αυτό στρέφονται στον ηγέτη της Συρίας. Η Τουρκία από την άλλη, δεν έχει ξεκινήσει την χερσαία επιχείρηση κι όλα ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί.

Οι ΗΠΑ μετά και την κατακραυγή, έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία. Οπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Ντόναλντ Τραμπ προετοίμασε την κοινή γνώμη για την επιβολή κυρώσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επαφή και με τον γερουσιαστή Γκράχαμ που είναι επικεφαλής στο συγκεκριμένο θέμα και ετοιμάζεται πακέτο από το υπουργείο Οικονομικών. Ο «στραγγαλισμός» έχει στόχο και την τουρκική οικονομία, αλλά και τον Ερντογάν προσωπικά.

Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενο και το πότε θα επιβληθούν οι κυρώσεις, ωστόσο, όπως λένε οι Αμερικανοί, θα είναι χειρότερες κι από τις κυρώσεις του Ιράν, δηλαδή του νόμου CAATSA. Εχει εντολή ο αρμόδιος υπουργός να καταστρέψει την τουρκική οικονομία...

Συμφωνία Κούρδων και Δαμασκού - Ο συριακός στρατός στα σύνορα με την Τουρκία

Η Ευρώπη αποφασίζει...

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών, πηγαίνει σήμερα στο αρμόδιο ευρωπαϊκό συμβούλιο, στο οποίο θα συζητηθούν οι κυρώσεις, που ενδεχομένως θα παρθούν κατά της Τουρκίας, ενώ μείζον θέμα αποτελούν και οι νέες προσφυγικές ροές που δημιουργούνται από την κατά πολλούς απόπειρα γενοκτονίας των Κούρδων από τον Ερντογάν. Την Πέμπτη ακολουθεί και η Σύνοδος Κορυφής, όπου θα δώσει το «παρών» ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ethnos.gr