Η αλβανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Υφ. Εσωτερικών της χώρας, Σάντερ Λέσι, κήρυξε ως "ανεπιθύμητους", συνολικά 52 Έλληνες, που βρέθηκαν ή προσπάθησαν να παραστούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στο χωριό Βουλιαράτες.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τα ονόματα των Ελλήνων στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Αλβανία, σε βάρος των οποίων καταλογίζει "οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας αλλά και δηλώσεις ενάντια στη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια αλλά και τη δημόσια ειρήνη".

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σημείωναν ότι την Πέμπτη, οι αλβανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην χώρα σε 44 άτομα που ήθελαν να πάνε στους Βουλιαράτες (σημ: τους επέδωσαν έγγραφο απαγόρευσης εισόδου στην χώρα, κατά τον έλεγχο στα σύνορα). Επομένως, οι υπόλοιποι 8 που αναφέρονται από τις Αρχές της Αλβανίας, εικάζεται ότι ειναι οι προσαχθέντες στο ΑΤ Αργυροκάστρου το βράδυ μετά την κηδεία του Κ. Κατσίφα, μεταξύ των οποίων ο Μπάμπης Καραθάνος και άλλα στελέχη της ομογένειας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ της Αλβανίας

«Το ΥΠΕΣ της Αλβανικής Δημοκρατίας, εκπληρώνοντας τις  συνταγματικές  και νομικές του αρμοδιότητες και τα όσα ορίζουν  οι κανόνες των διεθνών σχέσεων, βάσει του  άρθρου 9, του Νόμου  108/2013 'Περί αλλοδαπών', τροποποιημένου, με σκοπό να υπερασπίσει  τα σημαντικά κρατικά συμφέροντα που έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια, να διατηρήσει άθικτες τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, συγκεκριμένα τις φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, δεσμευόμενο  να προστατεύσει και διασφαλίσει από κάθε άποψη τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία  και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία της Μειονότητας αυτής στους κόλπους της αλβανικής κοινωνίας, έχοντας επίγνωση της  ιστορίας  των σχέσεων καλής γειτονίας και του  κοινού μέλλοντος Αλβανών και Ελλήνων ως έθνη με  σημαντική ταυτότητα και ευθύνη  στην οικογένεια των ευρωπαϊκών εθνών, θεωρώντας ως απαράδεκτη την πρόκληση, τόσο χυδαία όσο και επικίνδυνη, που έγινε εχθές στο αλβανικό κράτος και στους πολίτες του αδιακρίτως, από ορισμένες ομάδες και άτομα που ήρθαν από την Ελλάδα, οι οπαίοι  έκαναν κατάχρηση  του σεβασμού μας και των παραδοσιακών   αλβανικών  κανόνων  υποδοχής σε περίπτωση πένθους και μετέτρεψαν  ένα νεκρώσιμο τελετουργικό   που πρέπει να ενώνει, σε απαράδεκτη εκδήλωση εξτρεμισμού, αποφάσισε:

Να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα στην Αλβανία, 52 άτομα ελληνικής ιθαγένειας, για οργανωμένη δράση  σε βάρος της κυριαρχίας της Αλβανικής Δημοκρατίας καθώς και για προκλητικές εκδηλώσεις και δηλώσεις κατά της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας ηρεμίας της χώρας. Αυτοί και άλλοι, για τους οποίους οι δυνάμεις μας ασφαλείας  κάνουν την ανάλυση  των χθεσινών εξτρεμιστικών εκδηλώσεών τους στους Βουλιαράτες, δεν θα επιτραπούν να εισέλθουν στη χώρα μας  για την χρονική περίοδο που προβλέπει ο νόμος. Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει την σωφροσύνη μας ως  αδυναμία και κανείς αλλοδαπός δεν μπορεί να παραβιάσει, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες,  το νόμο, τις παραδόσεις και τη φιλοξενία αυτής της χώρας».