Bloomberg

Ένας πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse Group AG δήλωσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη ότι η απόφασή του να δεχθεί δωροδοκίες εκατομμυρίων δολαρίων ελήφθη, σε κάποιο βαθμό, με γνώμονα την παράνομη σχέση που διατηρούσε με μία υφιστάμενη του.

Ο Andrew Pearse, 49 ετών, παραδέχθηκε ότι έλαβε τουλάχιστον 45 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μεσολαβήσει για τη λήψη δανείων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες στη Μοζαμβίκη. Είναι ο πρώτος μάρτυρας της αμερικανικής κυβέρνησης στη δίκη του Jean Boustani, πωλητή της Privinvest Group, ο οποίος κατηγορείται ότι εξαπάτησε επενδυτές από τις ΗΠΑ.

Ο Pearse κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη ότι, ενώ καθόταν δίπλα στην πισίνα ενός ξενοδοχείου στο Maputo της Μοζαμβίκης, το 2013, ο Boustani του πρότεινε να τον δωροδοκήσει με αντάλλαγμα χαμηλότερες προμήθειες συναλλαγών από την Credit Suisse στη χορήγηση δανείων.

«Το θυμάμαι καθαρά επειδή ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που μου πρότειναν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Pearse στο δικαστήριο στο Μπρούκλιν.

Ο Pearse δήλωσε ότι προσπαθούμε να αποχωρήσει από την Credit Suisse και προσφέρθηκε όχι μόνο να μειώσει κάποιες από τις προμήθειες που θα έπαιρναν οι τραπεζίτες για τη συμφωνία, αλλά ζήτησε τη βοήθεια του Boustani για τη σύσταση μιας νέας εταιρείας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Privinvest, Iskandar Safa.

Όπως επισήμανε ο Pearse, οδηγήθηκε σε αυτές τις αποφάσεις λόγω της παράνομης σχέσης του με την Detelina Subeva, τραπεζικό στέλεχος της Credit Suisse σε χαμηλότερη θέση από τη δική του. Σημειώνεται ότι και εκείνη έχει δηλώσει ένοχη και θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Boustani.


Ο Βοηθός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Mark Bini ρώτησε τον Pearse αν η σχέση του με τη Subeva έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόφασή του να παραιτηθεί το 2013. Απάντησε ότι προσπάθησε να κρύψει την «έντονα ρομαντική σχέση» τους από τους προϊσταμένους του.

«Είμαστε και οι δύο παντρεμένοι εκείνη την περίοδο και ήταν δύσκολο να βλεπόμαστε εκτός αν ταξιδεύαμε», υποστήριξε ο Pearse. «Ήθελα αυτή η σχέση να συνεχιστεί. Ήθελα να φύγω από την Credit Suisse. Ήθελα να δημιουργήσω μία βαθύτερη σχέση με την Subeva».

Ο Boustani κατηγορείται από τους εισαγγελείς ως ο εγκέφαλος της δημιουργίας ενός «διεθνούς εγκληματικού σχήματος» που βοήθησε μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να δανειστεί δισεκατομμύρια δολάρια για αμφίβολα ναυτικά έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι στελέχη της Privinvest επιβάρυναν τη Μοζαμβίκη με υπερβολικές τιμές για εξοπλισμό και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας έτσι χρήματα για δωροδοκίες. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης, τα στελέχη επιχειρήσεων και οι τραπεζίτες έκλεψαν περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Ο Stephen Hauss, δικηγόρος της Privinvest, υποστηρίζει ότι η εταιρεία αρνείται κάθε αδίκημα. «Προφανώς, ο Pearse έχει συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση για να πει ότι θέλει η κυβέρνηση», ανέφερε.

Οι ένορκοι είδαν τα αρχεία που δείχνουν ότι η Privinvest πραγματοποίησε τακτικές καταθέσεις ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων στον τραπεζικό λογαριασμό του Pearse στο Αμπού Ντάμπι. Ο Pearse κατέθεσε ότι μοιράστηκε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δολάρια από τα ποσά που έλαβε από τον Boustani με την Subeva.

Ανάμεσα στις εταιρείες που έλαβαν δάνεια από την Credit Suisse ήταν και η ProIndicus SA, η οποία επρόκειτο να αναλάβει τη φύλαξη των ακτών. Ο Pearse είπε στο δικαστήριο ότι μετά από ένα δάνειο προς την κρατική ProIndicus SA  το Μάρτιο 2013, ο ίδιος συναντήθηκε με τους Safa και Boustani στην έπαυλη του CEO της Privinvest στη Γαλλική Ριβιέρα, όπου συζήτησαν για τα μελλοντικά δάνεια.

«Εκεί συμφωνήσαμε τους όρους για την ανάμιξη μου στην υπόθεση», τόνισε. «Συμφωνήθηκε ότι θα λάβω αμοιβή για οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία κλείσει η Privinvest με την Credit Suisse.»

Τα δάνεια της Μοζαμβίκης δόθηκαν από την Credit Suisse και τη ρωσική τράπεζα VTB Group. Τα χρήματα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τις αλιευτικές δραστηριότητες τόνου, τα ναυπηγεία και το παράκτιο σύστημα ασφαλείας. Αλλά αυτά τα έργα δεν υλοποιήθηκαν, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Η Μοζαμβίκη έκανε αγωγή στον Safa, έναν δισεκατομμυριούχο με καταγωγή από τη Γαλλία και το Λίβανο, για απάτη, τον περασμένο Αύγουστο στο Λονδίνο. Ένας εκπρόσωπος του Safa δήλωσε τότε ότι ο επιχειρηματίας αρνείται κάθε αδίκημα και ότι τα αγγλικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία σε αυτόν.

Επιπλέον, ο Ndambi Guebuza, γιος του πρώην προέδρου της Μοζαμβίκης Armando Guebuza, συνελήφθη τον Φεβρουάριο για ανάμιξη με το σκάνδαλο των δανείων.

Ο Pearse κατέθεσε αργά την Τετάρτη ότι ο Boustini του είπε πως η Privinvest δωροδόκησε με 2 εκατομμύρια δολάρια και τον Makram Abboud, έναν ανώτερο τραπεζίτη στην VTB, ο οποίος εργάζονταν για τα δάνεια της Μοζαμβίκης.

Η VTB αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Pearse με μια δήλωση, αποκαλώντας τον «καταδικασμένο απατεώνα» και είπε ότι κανένας από τους τραπεζίτες της δεν κατηγορήθηκε για κάποιο αδίκημα.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Abboud ή οποιοσδήποτε άλλος υπάλληλος της VTB έλαβε χρήματα που να έχουν σχέση με αυτή την υπόθεση», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωσή της την Πέμπτη.