Σε καθεστώς λειτουργίας σε βάση κοντά στην Άγκυρα είναι οι πρώτοι ρωσικοί S-400 όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com η σημαντική αυτή εξέλιξη ενδέχεται να υποχρεώσει τελικά τις ΗΠΑ και ειδικότερα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει να αμφιταλαντεύεται και να προχωρήσει στην επιβολή των σημαντικών οικονομικών κυρώσεων που προβλέπονται από την νομοθεσία των ΗΠΑ.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Τουρκία ανακοίνωσε την παραλαβή ενός δεύτερου φορτίου εξοπλισμού του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Σε λειτουργία φαίνεται να έχει τεθεί η πρώτη παρτίδα των S-400, της οποίας η παραλαβή έγινε τον Ιούλιο στην αεροπορική βάση Μούρντεντ κοντά στην Άγκυρα.

Η έγκυρη ιστοσελίδα εμπορικής δορυφορικής απεικόνισης, ImageSat International , ανακοίνωσε ότι «παρατηρήθηκε για πρώτη φορά ότι το πρόσφατα αφιχθέν από την Ρωσία στην Τουρκία S400 είναι σε καθεστώς λειτουργίας και έχει αναπτυχθεί στην Άγκυρα».

Η ImageSat σημειώνει ότι σύμφωνα με τις νέες εικόνες που δημοσιεύθηκαν, οι εκτοξευτήρες του συστήματος δεν έχουν ακόμη φορτωθεί, αν και «τα ραντάρ έχουν τοποθετηθεί και αναπτυχθεί».

Φαίνεται πιθανό η τοποθεσία που εντοπίστηκε να αποτελεί «πεδίο δοκιμών», αλλά θα μπορούσε να γίνει και το μόνιμο σημείο λειτουργίας, σύμφωνα με την ImageSat.

Την ίδια ώρα, Τούρκοι στρατιωτικοί άρχισαν να εκπαιδεύονται στην Ρωσία στη χρήση των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

«Στη ρωσική πόλη Γκάτσινα ξεκίνησε η εκπαίδευση του δικού μας προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας στη χρήση των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων S-400» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που αναρτήθηκε στο Twitter

Ο γενικός διευθυντής του ομίλου «Almaz –Antei» Γιάν Νόβικοφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η εκπαίδευση των στρατιωτικών θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου και θα συνεχισθεί έως τις 2 Ιανουαρίου του 2020.

Στις 27 Αυγούστου ξεκίνησε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των S-400 στην Τουρκία. Τμήματα των αντιπυραυλικών συστημάτων φθάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα με μεταγωγικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Μιουρτέντ στην Άγκυρα.

Συνολικά 30 στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά τμημάτων των αντιαεροπορικών συστημάτων στην βάση Μιουρτέντ. Η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας πυραύλων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

«Ενδιάμεση λύση» τα Su-35

Η αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 μπορεί να αποτελέσει μια ενδιάμεση λύση για την Τουρκία, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

«Βρισκόμαστε στην αρχή του διαλόγου μας με την Ρωσία. Τα Su-35 μπορούν να αποτελέσουν για εμάς μόνο μια ενδιάμεση λύση. Είναι αναγκαίο να κάνουμε διαρκείς συζητήσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα», δήλωσε ο Ντεμίρ.

Νωρίτερα ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάεφ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει από την Ρωσία να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Su-57, επισημαίνοντας ότι «οι διαβουλεύσεις για τα S-35 έχουν αρχίσει, όπως και για τα Su-57 ως ένα απώτερο ζήτημα».

Οι συζητήσεις για την αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών από την Τουρκία εντάθηκαν με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Μόσχα στις 27 Αυγούστου, ο οποίος με δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57 στην περίπτωση που οι ΗΠΑ ακυρώσουν την πώληση των F-35.

newsbomb.gr